Profese online 2016, 9(1):17-22 | DOI: 10.5507/pol.2016.003

Pozitívna alergická anamnéza ako determinant zavedenia potenciálně alergénnych potravin do jedálnička dojčiat

Slávka Mrosková, Anna Eliašová, Dagmar Magurová
Katedra ošetrovateľstva, Fakulta zdravotníckych odborov, Prešovská univerzita v Prešove, Slovenská republika

Východiska: V roku 2008 viaceré medzinárodné spoločnosti prezentovali nové nutričné odporúčania týkajúce sa prevencie alergických ochorení. Zmeny v odporúčaniach sa dotýkali dĺžky dojčenia, veku integrácie prvého príkrmu a zavedenia potenciálne alergénnych potravín do jedálnička dieťaťa.

Cíl: Cieľom výskumu bolo posúdiť vplyv rodinnej alergickej anamnézy na zavedenie prvého nemliečneho príkrmu a potenciálne alergénnych potravín do jedálnička dojčaťa.

Metody: Prierezová štúdia bola realizovaná u 405 slovenských matiek v období októbra 2011 až apríla 2012. Deti respondentov boli zaradené do 2 skupín: deti s alergickou predispozíciou a deti bez alergickej predispozície. Pri štatistickom vyhodnotení bol použitý Mann-Whithey test a test logistickej regresie.

Výsledky: Vek integrácie 1. príkrmu sa nelíšil s ohľadom na alergickú predispozíciu detí. Citrusové ovocie, ryby, vaječný bielok, jogurt, syr, tvaroh a kravské mlieko boli integrované štatisticky skôr deťom bez alergickej predispozície, kým kefírové mlieko štatisticky skôr deťom s alergickou predispozíciou.

Závěry: Napriek existencii nových preventívnych postupov sa matky riadia pri integrácii potenciálne alergénnych potravín starými odporúčaniami. Preto je potrebné zvýšiť povedomie opatrovateľov detí o nových nutričných preventívnych postupoch.

Klíčová slova: alergická predispozícia, nemliečny príkrm, dojča, potenciálne alergénne potraviny

Zveřejněno: duben 2016  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Mrosková, S., Eliašová, A., & Magurová, D. (2016). Pozitívna alergická anamnéza ako determinant zavedenia potenciálně alergénnych potravin do jedálnička dojčiat. Profese Online9(1), 17-22. doi: 10.5507/pol.2016.003
Stáhnout citaci

Reference

  1. Abaffyová Z, Rennerová Z, Jeseňák M, Kossárová K. Prevencia potravinovej alergie - nové odporúčania odborných spoločností. Pediatria. 2009;4(6):296-301.
  2. Fuchs M. Lze alergiím předcházet? Pediatria pre prax. 2009;10(3):122-127.
  3. Čierna I. Prevencia potravinovej alergie. Pediatria pre prax. 2009;10(4):184-188.
  4. American Academy of Pediatrics: Hypoallergenic Infant Formulas. Pediatrics 2000;106(2):346-349. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Zeiger RS. Food Allergen Avoidance in the Prevention of Food Allergy in Infants and Children. Pediatrics. 2003;111(6):1662-1671. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Alm B, Aberg N, Erdes L, Möllborg P, Pettersson R, Norvenius SG, Goksör E., et al. Early introduction of fish decreases the risk of eczema in infants. Arch Dis Child. 2009;94(1):11-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Snijders BE, Thijs C, van Ree R, van den Brandt PA. Age at First Introduction of Cow Milk Products and Other Food Products in Relation to Infant Atopic Manifestations in the First 2 Years of Life: The KOALA Birth Cohort Study. Pediatrics. 2008;122(1):115-122. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. du Toit G, Katz Y, Sasieni P, Mesher D, Maleki SJ, Fisher HR, Fox AT., et al. Early consumption of peanuts in infancy is associated with a low prevalence of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2008;122(5):984-991. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Greer FR, Sicherer SH, Burks AW. Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology: Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Timing of Introduction of Complementary Foods, and Hydrolyzed Formulas. Pediatrics. 2008;121(1):183-191. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, Michaelsen KF., et al. Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2008;46(1):99-110. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sicherer SH, Burks AW. Maternal and infant diets for prevention of allergic diseases: Understanding menu changes in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2008;122(1):29-33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. World Health Organization. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding. First Ed. Geneva [Internet]. 2003, 37 p. [cited 2005 may 1]. Available from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42590/1/9241562218.pdf?ua=1&ua=1
  13. Kudlová E, Mydlilová A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005; 148 s.
  14. Fiocchi A, Assaad A, Bahna S. Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document. Ann Allergy Asthma Imunol. 2006;97(1):10-21. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Michaelsen KF, Weaver L, Branca F, Robertson A. Feeding and nutrition of infants and young children. Guidelines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries. WHO [Internet]. 2003, 296 p. [cited 2005 april 21]. Available from: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf
  16. Nevoral J. Výživa v kojeneckém věku. In: Nevoral J. et al. Výživa v dětském věku. Praha: H@H, 2003; s. 105-119.
  17. Mikkelsen A, Rinné-Ljunqqvist L, Borres MP, van Odijk J. Do Parents Follow Breastfeeding and Weaning Recommendations Given by Pediatric Nurses? A Study With Emphasis on Introduction of Cow´s Mil Protein in Allergy Risk Families. J Pediatr Health Care. 2007;21(4):238-244. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Rebhan B, Kohlhuber M, Schwegler U, Koletzko BV, Fromme H. Infant Feeding Practices and Associated Factors Through the First 9 Months ofLife in Bavaria, Germany. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009;49(4):467-473. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. van Odijk J, Huthén L, Ahlstedt S, Borres MP. Introduction of food during the infant΄s first year: a study with emphasis on introduction of gluten and of egg, fish and peanut in allergy-risk families. Acta Paediatr. 2004;93(4):464-470. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Brekke HK, Ludviqsson JF, van Odijk J, Ludviqsson J. Breastfeeding and introduction of solid foods in Swedish infants: the All Babies in Southeast Sweden study. B J Nutr. 2005;94(3):377-382. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. West CE, Hammarstrõm ML, Hernell O. Probiotics during weaning reduce the incidence of eczema. Pediatr Allergy Immunol. 2009;20(5):430-437. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Scholtens PA, Alles MS, Bindels JG. et al. Bifidogenic effects of solid weaning foods with added prebiotic oligosaccharides: a randomised controlled clinical trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2006;42(5):553-559. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Turati F, Bertuccio P, Galeone C, Pelucchi C, Naldi L, Bach JF, La Vecchia C, Chatenoud L, HYGIENE Study Group. Early weaning is beneficial to prevent atopic dermatitis occurrence in young children. Allergy. 2016 Feb 19. doi: 10.1111/all.12864. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Nwaru BI, Takkinen HM, Niemel ä O, Kaila M, Erkkola M, Ahonen S, Tuomi H, Haapala AM, Kenward MG, Pekkanen J, Lahesmaa R, Kere J, Simell O, Veijola R, Ilonen J, Hyöty H, Knip M, Virtanen SM. Introduction of complementary foods in infancy and atopic sensitization at the age of 5 years: timing anf food diversity in a Finnish birth cohort. Alergy. 2013;68(4):507-516. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Perkin MR, Logan K, Tseng A, Raji B, Avis S, Peacock J, Brough H, Marrs T, Radulovic S, Craven J, Flohr C, Lack G, EAT Study Team. Randomized Trial of Introduction of Allergenic Foods in Breast-Fed Infants. N Engl J Med. 2016; Mar 4. [Epub ahead of print]. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Perkin MR, Logan K, Marrs T, Radulovic S, Craven J, Flohr C, Lack G, EAT Stúdy Team. Enquiring About Tolerance (EAT) study: Feasibility of an early allergenic food introduction regimen. J Allergy Clin Immunol. 2016 2016 Feb 16. pii: S0091-6749(16)00135-4. doi: 10.1016/j.jaci.2015.12.1322. [Epub ahead of print]. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.