Profese online 2011, 4(1):25-28 | DOI: 10.5507/pol.2011.006

Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně

Jana Straková1, Marta Šenkyříková2, Petra Juřeníková2
1 Katedra ošetřovatelství, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno, Česká republika
2 Katedra ošetřovatelství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno, Česká republika

Cíl: Hlavním cílem pilotní studie (podklad plánované celonárodní studie) bylo provést kvantitativní i kvalitativní monitoring výživových zvyklostí adolescentů. Dílčím cílem bylo srovnat vybrané parametry s rozsáhlou evropskou studií HELENA a definovat, zda výběr stravy studentů nelékařských studijních oborů je ovlivněn odbornými znalostmi o zásadách zdravé výživy a liší se tak od laické adolescentní populace České republiky.

Metody: Sběr kvantitativních dat byl realizován pomocí autorského dotazníku (35 položek), soubor celkem 131 respondentů (studenti nelékařských studijních oborů: Všeobecná sestra, Nutriční terapeut, Optometrie). Věkový průměr 24,0 let, směrodatná odchylka 3,75). Data byla vyhodnocena pomocí popisné (deskriptivní) statistiky s využitím absolutních a relativních četností.

Výsledky: Z výsledků pilotní studie (realizované 12/2008-01/2009) vyplynulo, že respondenti přijímají nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Více než 1 porci ovoce denně konzumuje 29,01 % respondentů a více než 1 porci zeleniny denně konzumuje 24,43 % respondentů. Naopak nadbytečný je příjem tzv. nevhodných potravin - snacků cukrovinky, tučná a sladká jídla, hranolky či nadměrně slazené nápoje). Na dotaz o množství přijímaných nevhodných potravin uvedlo 9,92 % respondentů příjem více než 1× denně a konzumaci 1× denně uvedlo 32,06 % respondentů (BMI v mezích normy, tj. ženy 19-23,9 a muži 20-24,9, dosáhlo 75 % respondentů, 10 % respondentů mělo pod normu sníženou hodnotu BMI a 15 % respondentů nad normu zvýšenou hodnotu BMI).

Závěry: Chování respondentů pilotní studie a evropské mládeže se ve všech sledovaných oblastech (příjem ovoce, zeleniny, "nevhodných potravin") shoduje.

Klíčová slova: zdraví, adolescence, studie HELENA, fenomén adolescenční moratorium, výživové zvyklosti

Zveřejněno: duben 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Straková, J., Šenkyříková, M., & Juřeníková, P. (2011). Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně. Profese Online4(1), 25-28. doi: 10.5507/pol.2011.006
Stáhnout citaci

Reference

  1. Česko. Usnesení vlády č. 810 ze dne 9. prosince 1998 k Akčnímu plánu zdraví a životního prostředí České republiky. [online]. 1998, aktualizováno dne: 2009-4-27 [cit 10. 5. 2009]. Dostupný z WWW: <http://racek.vlada.cz/usneseni/usneseni_webtest.nsf/0/7F607D357C997E7AC12571B6006FCCAF>.
  2. FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ, J. 2003. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2003. 256 s. ISBN 80-264-05548-1.
  3. HUBÁČKOVÁ, J. 2009. Co je to adolescence. [online]. Poslední revize 1. 6. 2009 [cit. 2009-3-26]. Dostupný z WWW: <http://www.zkola.cz/zkedu/rodiceaverejnost/vychovadetiadospivajicich/adolescence/Default.aspx>.
  4. KERSTING, M. et al. 2008. Food and nutrition intake, nutritional knowledge and diet-related attitudes in European adolescents. International Journal of Obezity. 2008, vol. 32, no. 5, p. 35-41. ISSN 0307-0565. Dostupný z WWW: <http://www.helenastudy.com/files/Kersting-IJO-2008.pdf>. Přejít k původnímu zdroji...
  5. LÁCHOVÁ, J. 2010. Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR. Aktuální informace č. 37/2010. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky, 2010. 10 s.
  6. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. 2006. Vývojová psychologie 2. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006. 368 s. ISBN 80-247-1284-9.

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.