Validizace diagnostickych prvku osetrovatelske diagnozy narusene procesy v rodine 00060 - Miksova, Zdenka; Loudova, Sona; Konecna, Jana; Sanakova, Sarka; Janout, Vladimir (Profese Online, 2021)
Cil: Validizace osetrovatelske diagnozy Narusene procesy v rodine (00060) NANDA-I v sociokulturnim kontextu Ceske republikyMetodika: Kvantitativni vyzkum s vyuzitim mericiho nastroje dotaznikoveho charakteru a pouziti Fehringova modelu validity diagnostickeho obsahu - Diagnostic Content Validity model (DCV model).Vysledky: Respondenti urcili tri hlavni diagnosticke prvky osetrovatelske diagnozy Narusene procesy v rodine, a to: zmena ve zdravotnim stavu clena rodiny, zmeny ve spokojenosti s rodinou a zmeny v citovem chovani. Za nejmene srozumitelny diagnosticky prvek respondenti urcili prechodnou situaci v rodine.Zavery: Osetrovatelska diagnoza Narusene procesy v rodine (00060) je v omezene mire srozumitelna a pouzitelna pro osetrovatelsky personal a rodinne pecujici v sociokulturnim kontextu stredni Evropy.Dopady pro osetrovatelskou praxi: Validizace diagnostickych prvku osetrovatelske diagnozy podporuje implementaci standardizovane osetrovatelske terminologie do praxe.
Keywords: Validizace; Diagnosticke prvky; Osetrovatelske diagnozy; Narusene procesy v rodine 00060