Spanek vseobecnych sester v kontextu diurnalni preference a smenneho rezimu - Machalkova, Lenka; Reiterova, Eva; Satekova, Lenka; Sevcikova, Blazena; Sikorska, Lenka (Profese Online, 2021)
Vychodiska: Individualni rozdily v cirkadiannich typech maji vliv na diurnalni preference (DP) sestry a jeji schopnost adaptace na praci na smeny. Sestry vecerni DP se lepe prizpusobuji nocnim smenam oproti sestram ranni DP. V souvislosti se smennym rezimem sestry sdeluji problemy se spankem, rodinne a spolecenske problemy. Cil: Zjistit, zda mela vliv DP sester z ruzne zamerenych pracovist nemocnic na jejich smennost a spanek. Dilcimi cili bylo zjistit zastoupeni sester v DP a zjistit, jaky maji vztah ke smennosti a spanku sester. Zjistit reliabilitu pouziteho dotazniku. Metodika: Kvantitativni prurezova studie byla zalozena na anonymnim dotaznikovem setreni. Soubor 726 sester byl rozdelen na 4 skupiny podle pracoviste. Dotaznik Kompozitni skala rannich a vecernich typu byl vyuzit pro stanoveni DP sester, byl doplnen otazkami vztahujicimi se ke smennemu rezimu, spanku a anamnestickymi daty. Pro zpracovani dat byla pouzita parametricka a neparametricka statistika. Vysledky: V souboru bylo zastoupeno 23 % sester ranni DP, 5 % vecerni DP a 72 % neutralni DP. V rannich smenach se velmi dobre citily sestry ranni DP (p < 0,001) a v nocnich smenach sestry vecerni DP (p < 0,001). Po spanku po nocni smene se citily hure sestry ranni DP. Vyssi hodnota v poctu hodin spanku po nocni smene byla zjistena u sester vecerni DP (p < 0,001). Reliabilita skaly byla uspokojiva (0,84). Zaver: Na spanek u sester ve smennem provozu ma vliv typ DP. Problemy se spankem nelze podcenovat a je treba prevence, napr. vhodne ergonomicke planovani pracovnich smen.
Keywords: Kompozitni skala rannich a vecernich typu; cirkadianni rytmus; chronotyp; ranni a nocni smena; kvalita spanku