Epidemiologie fibrilace sini - Zatloukalova, Anna (Profese Online, 2020)
Vychodiska: Fibrilace sini je nejcastejsi poruchou srdecniho rytmu v populaci. Incidence i prevalence rostou nejen v Ceske republice, ale i ve svete. Proto je vhodne se timto onemocnenim zabyvat.Cil: Cilem sdeleni je seznamit zdravotniky napric odbornostmi s timto aktualnim tematem.Metody: Byla zvolena resersni metoda zahrnujici vyhledavani klicovych slov v ceskych, ale zejmena v zahranicnich databazich.Vysledky: V Ceske republice je temer 300 000 nemocnych, ve svete se celkove cislo splha az k 30 milionum nemocnych a kazdym rokem narusta. Mezi neovlivnitelne rizikove faktory patri vek, pohlavi a geneticke faktory. Mezi ostatni rizikove faktory patri obezita, metabolicky syndrom, chronicke onemocneni ledvin ci hypertenze. V terapii je nejcasteji uzivan warfarin. V soucasne dobe jsou k dispozici nova prima peroralni antikogulancia: dabgatran, rivaroxaban, apixaban a darexban.Zavery: Fibrilace sini je onemocneni, jehoz pocty se diky zvysujici delce zivota, kazdym rokem navysuji. Mnoho rizikovych faktoru fibrilace sini je vsak preventabilnich. Proto je na miste zamerit se na prevenci zejmena rizikovych faktoru zivotniho stylu.
Keywords: epidemiologie; fibrilace sini; rizikovy faktor; prevence