Kvalita zivota u pacientu s chronickou bolesti zad - Haluzikova, Jana; Wieclawova, Gabriela (Profese Online, 2020)
Vychodiska: Bolesti zad se u rady pacientu opakuji, prechazeji do chronicity a jsou pricinou dlouhodobe pracovni neschopnosti a obtizneho navratu do zamestnani. Bolest je komplexni zazitek, ktery se projevuje v oblasti biopsychosocialni a ekonomicke. Ovlivnuje pohyb a kvalitu zivota. Cil: Cilem prace bylo zmapovat kvalitu zivota u pacientu s chronickou bolesti zad. Dalsimi cili bylo zjistit, zda doslo ke snizeni intenzity bolesti behem farmakoterapie a jak intenzita bolesti ovlivnuje kvalitu zivota. Metody: Pro hodnoceni kvality zivota jsme pouzili dotaznik SF-36 a pro hodnoceni bolesti vizualni analogovou skalu (VAS). Vysledky: Z pruzkumneho setreni vyplyva, ze pacienti s chronickou bolesti zad maji nejnizsi hodnoty v domene fyzicka role, tzn., ze jejich fyzicke zdravi jim zpusobuje omezeni pri praci nebo behem vykonavani dennich aktivit. Druhou nejnizsi hodnotu mela telesna bolest, kterou byli nemocni omezovani doma i v praci. Hodnoty psychickeho zdravi byly prekvapive vyssi nez hodnoty fyzickeho zdravi. Depresi, pesimismus, smutek nebo nervozitu respondenti casto nepocitovali, spise se citili unaveni a slabsi. Intenzita bolesti pred zahajenim lecby byla v prumeru u obou pohlavi na VAS 7,5. Behem lecby nedoslo k poklesu intenzity bolesti. Zavery: Intenzita bolesti ma vliv na kvalitu zivota. Z vysledku je patrne, ze bolest ma vliv na fyzicke a psychicke zdravi. Respondenti byli casto omezovani v druhu vykonavane prace anebo udelali mene, nez chteli. Svuj zdravotni stav udavali stejny nebo horsi nez pred rokem. Behem farmakoterapie nedoslo ke snizeni bolesti.
Keywords: kvalita zivota; chronicka bolest; zada; vizualni analogova skala; dotaznik SF-36; fyzicke zdravi; psychicke zdravi