Vztah hypertenze a demence - strucny prehled - Machaczka, Ondrej; Janoutova, Jana; Ambroz, Petr; Zatloukalova, Anna; Janout, Vladimir (Profese Online, 2020)
Vychodiska: Vzhledem ke starnuti populace se predpoklada, ze prevalence neurodegenerativnich chorob vcetne demence bude vyznamne narustat. Tato onemocneni maji nepriznivou prognozu, vcasnou lecbou vsak lze jejich prubeh podstatne zpomalit a zejmena udrzet pacienty v lehcich stadiich demence. Chronicka arterialni hypertenze je dobre znamym rizikovym faktorem demence, ovsem vztah hypertenze a Alzheimerovy choroby, ktera je nejcastejsi pricinou demence spojene s vekem, neni stale zcela objasnen. Cil: Cilem je podat strucny prehled dosavadnich poznatku o vztahu hypertenze a demence se zamerenim na Alzheimerovu chorobu. Metody: Pro ucely teto prace byla provedena reserse informaci a aktualnich vedeckych poznatku o vztahu hypertenze a demence. Vysledky: Vedecke dukazy naznacuji, ze hypertenze hraje dulezitou roli ve vyvoji kognitivniho upadku, Alzheimerovy choroby a vaskularni demence. Ovsem vztah mezi krevnim tlakem a kognitivnimi funkcemi je velice slozity a stale ne zcela objasnen. Za nejvyznamnejsi faktor ovlivnujici pusobeni hypertenze na rozvoj demence je povazovan vek. Dalsimi faktory jsou inzulinova rezistence, menopauza, zanet a genotyp APOE-ε4. Mechanismus techto interakci zatim zustava nejasny. Stejne tak i vztah hypertenze a Alzheimerovy choroby, jehoz sledovani je komplikovano mnohymi faktory. Zavery: Hypertenze je v tomto ohledu mozny modifikovatelny rizikovy faktor, ktery muze hrat vyznamnou roli v prevenci nebo oddaleni s vekem souvisejicich poruch kognitivnich funkci. Proto je porozumeni vztahu mezi hypertenzi a demenci vyzkumnou prioritou.
Keywords: hypertenze; demence; Alzheimerova choroba