Ateroskleroza a demence - Zatloukalova, Anna; Roubec, Martin; Skoloudik, David; Ambroz, Petr; Machaczka, Ondrej; Janoutova, Jana; Janout, Vladimir (Profese Online, 2020)
Vychodiska: Pocty pacientu s aterosklerozou a demenci narusta a to zejmena z duvodu prodluzovani stredni delky zivota a starnuti populace. Obe dve onemocneni spolu uzce souvisi a zaroven vyrazne ovlivnuji kvalitu zivota pacientu. Cil: Cilem tohoto sdeleni je seznameni s touto aktualni problematikou a to napric odbornostmi. Metody: Data byla cerpana z aktualnich publikaci, zejmena z databaze PubMed. Dale byly vyuzity dalsi databaze a vysledky klinickych pokusu a to zahranicni i ceske. Vysledky: Vyzkumy naznacuji, ze ateroskleroticke postizeni karotid je moznym prediktorem rizika rozvoje demence. Projevy aterosklerozy karotid jsou spojeny s projevy kognitivniho deficitu a demenci. Lze tedy tedy usuzovat, ze jsou ateroskleroza a demence spolu uzce spjaty. Zavery: Stredni delka zivota bude mit pravdepodobne nadale vzrustajici tendenci, proto bude narustat i pocet pacientu s aterosklerozou a demenci. Z tohoto duvodu je velmi dulezity epidemiologicky vyzkum, ktery se uvedenou problematikou zabyva. Na zaklade vyzkumu pak lze formulovat efektivni prevenci, diagnostiku a lecbu techto stavu.
Keywords: ateroskleroza; demence; Alzheimerova choroba; rizikovy faktor; prevence