Geneticka predispozice Alzheimerovy choroby - Halova, Alice; Ambrozova, Laura; Ambroz, Petr; Zatloukalova, Anna; Machaczka, Ondrej; Janoutova, Jana; Janout, Vladimir (Profese Online, 2020)
Vychodiska: Alzheimerova choroba je nejcastejsi neurodegenerativni onemocneni, na jehoz vzniku se podili rada faktoru - jednim z nich je geneticka predispozice. Celogenomove asociacni studie umoznuji nalezt kandidatni geny, jejichz zmeny by mohly prispet ke vzniku tohoto onemocneni. Cil: Tato literarni reserse shrnuje dosavadni poznatky celogenomovych asociacnich studii zamerenych na stanoveni geneticke predispozice Alzheimerovy choroby s pozdnim nastupem. Jejim cilem je sestavit prehled kandidatnich genu asociovanych s touto nemoci pro ucely budouciho vyzkumu. Metody: Prace je zpracovana formou literarni reserse. Popisuje vyznamne geny, ktere jsou asociovany s Alzheimerovou chorobou s pozdnim nastupem. Vysledky: Na zaklade dosavadnich zkusenosti byly vybrany geny APOE, TOMM40, CD36, CLU, CHAT, IDE a TNK1, ktere jsou nejvhodnejsimi kandidaty pro budouci cilene geneticke vysetrovani u ceske populace. Zavery: Tato prace predlozila seznam genu asociovanych s Alzheimerovou chorobou s pozdnim nastupem. Budouci vyzkum v teto oblasti muze vyznamne prispet k predikci a nasledne prevenci tohoto zavazneho onemocneni.
Keywords: Alzheimerova choroba; geny; APOE; TOMM40; CD36; CLU; CHAT; IDE; TNK1