Cisarsky rez a jeho rizika pro matku - Janouskova, Katerina; Vitkova, Ludmila; Voriskova, Irena; Bubenikova, Stepanka; Hruba, Renata (Profese Online, 2019)
Vychodiska: Cisarsky rez patri mezi nejcastejsi porodnicke operace, kterymi je ukoncovan porod a tehotenstvi ve tretim trimestru. Jde o chirurgicky vykon, a proto jako kazda operace skyta sva rizika jak pro matku, tak pro novorozence. Po provedenem cisarskem rezu je dle studii mozne pozorovat souvislost mezi cisarskym rezem a vznikem gynekologickych potizi, komplikaci v nasledujicich graviditach a dysfunkci panevniho dna u matky. Cil: Hlavnim cilem prehledove prace byla prezentace a sumarizace publikovanych poznatku o problematice cisarskeho rezu z hlediska rizik pro matku. Metody: K vyhledavani literarnich zdroju byly vyuzity elektronicke informacni databaze PubMed, EBSCO, Medvik (BMC) a databaze Google Scholar. Dokumenty byly vyhledavany ve stanovenem obdobi 2007-2018 pomoci klicovych slov overenych v tridniku tezauru Medical Subject Headings a kombinovani pomoci Booelovskych operatoru. Vysledky: Z hlediska kratkodobych rizik je planovany cisarsky rez srovnatelny s vaginalnim porodem. Akutni cisarsky rez je vsak provazen vyssim vyskytem krevnich ztrat, visceralnich poraneni, infekcnich a tromboembolickych komplikaci. Mezi dlouhodoba rizika, na ktera muze mit cisarsky rez vliv, lze zaradit gynekologicke potize jako je intermenstruacni spotting, dysmenorea a pelvialgie. Vyznamna rizika predstavuje cisarsky rez pro nasledujici tehotenstvi. Zavery: Mnoho studii zabyvajici se riziky cisarskeho rezu ukazuje rozpoluplne vysledky. V souvislosti se zvysujicim se poctem cisarskych rezu jsou zapotrebi dalsi a podrobnejsi vyzkumy, ktere by pomohly osvetlit dalsi souvislosti. Nelze take zapominat na to, ze cisarsky rez muze predstavovat rizika nejen pro matku, ale i pro novorozence.
Keywords: Cisarsky rez; jizva po cisarskem rezu; nasledujici gravidita; dysfunkce panevniho dna