Konstruktova validita jako soucast validizace skaly partneru ve zdravi - Reiterova, Eva; Miksova, Zdenka; Dzurnakova, Anna; Prusova, Eva (Profese Online, 2019)
Vychodiska: Skala partneru ve zdravi (PIH skala) je nastroj ke zjistovani urovne self-managementu pacientu. Self-management vede pacienty k tomu, aby zvladali sve onemocneni sami, bez pritomnosti zdravotniku. Kvantitativni studie navazuje na validizaci ceske verze PIH skaly a overuje jeji konstruktovou validitu.Cil: Cilem studie je pomoci faktorove analyzy potvrdit konstruktovou validitu PIH skaly.Metody: Ve vyzkumu je aplikovana PIH skala jako nastroj pro hodnoceni self-managementu na souboru 432 pacientu s chronickym kardiovaskularnim onemocnenim. Vysledky jsou zpracovany pomoci popisne statistiky, analyzy spolehlivosti, exploracni a konfirmacni faktorove analyzy.Vysledky: Exploracni faktorova analyza ukazuje trifaktorove reseni, ktere bylo nasledne potvrzeno konfirmacni faktorovou analyzou. Hodnoty Cronbachovy alfy pro celou PIH skalu a pro jednotlive subskaly se pohybuji mezi 0,85-0,89 a ukazuji na vysokou spolehlivost PIH skaly.Zavery: Vysledky studie prinaseji informace o faktorovem reseni a reliabilite PIH skaly a potvrzuji jeji dobre psychometricke vlastnosti.
Keywords: self-management; chronicke kardiovaskularni onemocneni; PIH skala; reliabilita; exploracni a konfirmacni faktorova analyza