Seberizeni (self-management) u pacientu s diabetem mellitem - Miksova, Zdenka; Reiterova, Eva; Buchtikova, Jana; Konecna, Jana; Skoloudik, David (Profese Online, 2018)
Vychodiska: V Ceske republice ma incidence novych pripadu diabetu mellitu stoupajici tendenci. Je zadouci, aby pacienti zvladali kontrolu a rizeni sveho onemocneni. Je tedy dulezita edukace v oblasti v self-managementu, coz vyzaduje vhodnou podporu od zdravotniku, predevsim vseobecnych sester. Pro hodnoceni self-managementu je mozno pouzit skalu the Partners in Health Scale (PIH, Skala partneru ve zdravi). Skala identifikuje oblasti rezerv sebepece a seberizeni pacienta. Cil: Cilem je overit reliabilitu a vnitrni konzistenci PIH skaly v sociokulturnich podminkach Ceske republiky a popsat uroven self - managementu u pacientu s diabetem mellitem 2. typu. Metodika: V ramci kvantitativni prurezove prospektivni studie byl pouzit strukturovany dotaznik obsahujici ceskou verzi Partners in Health Scale (Skala partneru ve zdravi - PIH skala). Vysledky: Vyzkumu se zucastnilo 58 respondentu, kteri splnili zarazujici a vyrazujici kriteria studie. Byla prokazana vysoka reliabilita a vnitrni konzistence ceske verze PIH. Nejlepsich vysledku dosahli probandi v oblasti monitorovani prubehu nemoci a respektovani lecebneho rezimu. Byla prokazana souvislost mezi vzdelanim a financni situaci a urovni seberizeni. Nebyl prokazan rozdil mezi muzi a zenami a celkovou urovni self-managementu. Zaver: PIH skala je vhodnym nastrojem pro stanoveni urovne self-managementu u pacientu s diabetem melitem 2. typu v sociokulturnich podminkach Ceske republiky.
Keywords: Self-management; diabetes mellitus; PIH skala; sebepece; seberizeni