Bolesti zad u deti a dospivajicich - Tomanova, Jitka; Kikalova, Katerina (Profese Online, 2017)
Vychodiska: Pravidelna pohybova aktivita podporuje zdravi a zabranuje vzniku rady nemoci. S poklesem potreb a moznosti byt pohybove aktivni narusta prevaha sedaveho zivotniho stylu provazaneho pohybovou pasivitou u deti a dospivajicich. Cil: Cilem studie bylo zjistit, zda respondenty boli zada. Metodika: Celkovy pocet respondentu byl 5 433. Vek respondentu se pohyboval v rozmezi 6-21 let. Procentualni zastoupeni divek bylo 49,7 % a chlapcu 50,3 %. Vyzkumne setreni bylo kvantitativniho charakteru. Sber dat probehl formou nestandardizovaneho dotazniku zamereneho na zdravy zivotni styl deti a mladeze. Ke statistickemu zpracovani dat byl pouzit program Statistica 10.0 (StatSoft, Tulsa, OK). K analyze ziskanych dat byl pouzit Pearsonuv chi - kvadrat test. Data byla vyhodnocena i pomoci adjustovanych rezidui. Hladina vyznamnosti byla 5 %. Vysledky: Divky v dotaznikovem setreni (58,5 %) uvadely casteji bolesti zad nez chlapci (36,5 %). Divky bolela zada 1,6x casteji nez chlapce. Temer kazdeho druheho respondenta bolela zada. 47 % vsech respondentu uvadelo, ze je zada bolela. Telesne aktivite se venovaly jak divky, tak chlapci nejcasteji 31-60 minut denne. Pri vykonavani vysoke telesne aktivity (181+ minut/den) casteji bolela zada divky (78,2 %), nez chlapce (39,5 %). Priblizne stejne procento divek (37,7 %) a chlapcu (40,7 %) travilo telesnou pasivitou 241 a vice minut denne. Existuje zde zavislost v tom smyslu, ze se zvysujici se telesnou pasivitou ubyva respondentu, ktere zada nebolela. Zaver: Obecne lze konstatovat, ze obe skupiny divek i chlapcu pri mire denni telesne aktivite do 20 % vykazovaly zvysenou bolest zad, ale statisticky ne vyznamnou. V ramci cele zkoumane skupiny byla zjistena statisticka zavislost mezi mirou denni telesne aktivity a bolestmi zad.
Keywords: zada; bolest; anketa; zaci; pohyb