Nova antikoagulancia - Zatloukalova, Anna; Janoutova, Jana; Homza, Miroslav; Janout, Vladimir (Profese Online, 2017)
Vychodiska: Az donedavna byl warfarin jedine peroralne uzivane antikoagulancium. Kvuli jeho cetnym nezadoucim ucinkum, byla vyvijena nova oralni antikoagulancia se stejnou, nebo lepsi ucinnosti a bezpecnosti. Pacienty uzivajici nova antikoagulancia je mozne potkat temer ve vsech zdravotnickych specializacich a ve vsech stupnich zdravotnicke pece. Proto je vhodne znat alespon zakladni informace o teto problematice, ktere nabizi tento strucny text. Cil: Cilem tohoto sdeleni je strucne seznamit s timto tematem zdravotniky ve vsech stupnich vzdelani, napric odbornostmi a doplnit jejich znalosti v teto problematice. Metodika: Data byla cerpana z aktualnich publikaci, zejmena z databaze PubMed, webovych zdroju Statniho uradu pro kontrolu leciv a konkretnich souhrnnych udaju o lecivem prostredku. Dale byly vyuzity dalsi ceske i zahranicni databaze, manualy a vysledky klinickych pokusu. Vysledky: Velke klinicke studie prokazaly, ze vsechna nova antikoagulancia se ukazala byt v prevenci cevni mozkove prihody a systemovych embolii srovnatelne ucinna, nebo ucinnejsi ve srovnani s warfarinem. Velkym krokem kupredu bylo schvaleni idarucizumabu jako specifickeho antidota pro dabigatran. Ostatni antikoagulancia sve antidotum stale postradaji. Zaver: Je treba se v teto oblasti nadale vzdelavat a sledovat nova antikoagulancia v dlouhodobem horizontu pro lepsi specifikace jejich pusobeni, nezadoucich ucinku, vyvoj dalsich specifickych antidot a optimalni moznosti jejich monitorace behem lecby.
Keywords: NOAC; nova peroralni antikoagulancia; dabigatran; rivaroxaban; apixaban; edoxaban; idarucizumab