Editorial - Kopecky, Miroslav; Voriskova, Irena (Profese Online, 2017)
Vazeni ctenari, autori prispevku, kolegyne a kolegove,s radosti Vam prinasime nove jarni cislo casopisu Profese online 2017, ktere Vam prezentuje clanky z oblasti nelekarskych zdravotnickych ved.V dubnovem cisle 1/2017 jsou publikovany puvodni vedecko-vyzkumne clanky. Prvni clanek, autorskeho kolektivu Kozakova, R., Vevodova, S., Vevoda, J., Merz, L., Grygova, B., a Kozak, J.``Syndrom vyhoreni u rodinnych a profesionalnich pecujicich'', se zameruje na problematiku pece o pacienta ze strany rodinnych prislusniku a take profesionalnich pracovniku. Jedna se o tema aktualni a v soucasne dobe velmi diskutovane v odbornych a politickych kruzich.Chronickym srdecnim selhanim, ktere vyrazne ovlivnuje kvalitu zivota pacienta pojednava clanek ``Deprese a kvalita zivota pacientu s chronickym srdecnim sehlhanim'' autoru Vevodova, S., Andrlova, M. a Vevoda, J.Narust pacientu s diabetes mellitus, podobne jako je obezita nebo chronicke srdecni selhani, ma v tomto 21. stoleti rostouci tendencia prinasi s sebou radu zdravotnich problemu a vyznamne ovlivnuje kvalitu zivota. Dulezitou otazkou je zjistit, zda edukace pacientus timto onemocnenim je na dostatecne urovni a efektivni. Uvedene problematice se venuji ve svem clanku ``Vyvoj a zhodnoceni obsahove validity znalostniho dotazniku pro pacienty s dibetes mellitus'', autorsky kolektiv Soukalova, K., Prazny, M., a Dolezalova, B.Posledni clanek spada do oblasti fyzioterapie. Autori Konecny, P., Sedlacek, P. a Tarasova, M. prezentuji ve svem vyzkumnem clanku rehabilitaci spasticke parezy akra horni koncetiny, ktera zpusobuje problemy v uchopovych a manipulativnich funkcich ruky s nazvem``Vliv pneudlah na ovlivneni spasticity horni koncetiny''.Rok 2017 prinesl do redakce mnoho novinek. Jak jsme Vas informovali v rijnovem cisle 2016, casopis jmse sverili do rukou automatickeho redakcniho systemu ACTAVIA. Nemusite se vsak bat, ze by veskerou cinnost provadela ``nejaka umela inteligence'', ale jak jsme jiz avizovali v prechozim cisle, prijeti automatickeho redakcniho systemu byl dulezity krok vpred z mnoha duvodu, kteere jsou kladeny na vedecke odborne casopisy a jejich konkurenceschopnost.Prvni letosni cislo se tak muze pysnit prizviskem ``prukopnik'' mezi ostatnimi cisly casopisu. Autori clanku a recenzenti, kteri mellitu moznost jiz sami pracovat s redakcnim systemem ACTAVIA, nam urcite daji za pravdu, ze se jedna o velmi intuitivni system a cely prubeh vlozeni clanku az pres recenzni rizeni a konecne vlozeni clanku do podoby, jakou zname ze stranek samotneho casopisu, uspesne probehlo.Soucasne jste si take mohli vsimnout zmen, ktere jsme provedli na nasich webovych strankach. Obmeny byly provedeny v souvislostis prevedenim na automatizovany redakcni system ACTAVIA. Webove stranky casopisu Profese online v soucasne dobe ztelesnuji zakladni pilire a to jednoduchost, prehlednost a ucelenost. Kazdy z navstevniku webovych stranek nemuze prehlednout kolonku ``Prihlasit'',ktera slouzi vsem budoucim autorum, vcetne recenzentu, k vlozeni a spravovani svych prispevku. Vlozit clanek muzete take v zalozce ``Pokyny autorum'', kde je tlacitko ``Vlozit clanek''.Pri spusteni noveho systemu do ``ostreho'' provozu jsme se snazili vyhnout vsem komplikacim, ktere mohly nastat. Verime, ze jsme dosahli minimalizace vsech zadrhelu pri vstupu do noveho systemu. jakekoliv vznikle nepredvidatelne situace se nam podarilo zvladnouta to i diky vsem prispivajicim autorum a recenzentum, kteri vlastne samotny system jako prvni vyzkouseli ``na ostro''. Timto vsem dekujeme za trpelivost a spolupraci pri zkvalitneni a ladeni samotneho systemu, ktere bude probihat i nadale.V ramci zlepseni redakcniho systemu take usilovne pracujeme na nepretrzitem zvysovani kvality casopisu. V soucasne dobe je casopis posuzovan multioborovou databazi EBSCO a pripadny vstup casopisu do teto databaze by predsstavoval dalsi vyznamny meznikv pusobeni samotneho casopisu. Dvojjazycna verze clanku dopomaha k lepsi indexaci v jednotlivych databazich a samozrejmosti je velka pravdepodobnost, ze si clanky najdou vice koncovych ctenaru. Vsechny vyse popsane kroky maji a cil postupne zvysovat kvalitu casopisua tim se uchazet o zarazeni casopisu do vyznamnych svetovych databazich. Tato cesta neni vubec jednoducha, je narocna na cas a praci clenu redakce, a proto jsme radi, pokud nam autori poslanych clanku do casopisu aktivne pomahaji. Dekujeme.Uvedene kroky vedou ke zlepsovani kvality casopisu Profese online, ale nejsou konecne a koncit ani nebudou. nadale mame pripraveny dalsi cile, ktere bychom chteli postupne naplnit. Redakce bude rada reagovat na Vase pripominky ci podnety, ktere povedou ke zkvalitneni casopisu.Casopis Profese online se v letosnim roce aktivne zapojil do pripravy a realizace mezinarodni vedecke konference Antropologickedny 2017, ktera se kona ve dnech 6. a 7. zari 2017.Mezinarodni vedecka konference se kona ve spolupraci Ceske spolecnosti antropologicke, Fakulty zdravotnickych ved a Lekarske fakulty Univerzit Palackeho v Olomouci (www.fzv.upol.cz). Ucastnikum konference redakce nabidla moznost publikovat sve vedecke clankyv casopise Profese online.Timto krokem redakce casopisu plni sve plany, nabidnout spolupraci pri publikovani prispevku z vedeckych konferenci, odbornych seminaru apod. V teto souvislosti kontaktujte sefredaktora casopisu Profese online doc. PaedDr. M. Kopeckeho, Ph.D. Redakce casopisuVam poskytne vsedchny dulezite podklady pro publikovani clanku a zajisti kvalitni recenzni rizeni. Verime, ze teto moznosti vyuzijii dalsi organizatori budoucich konferenci, seminaru a dalsich odobrnych akci.Redakce casopisu dekuje vsem autorum a recenzentum za dosavadni spolupraci a take vedeni Fakulty zdravotnickych ved UP v Olomouci za podporu cinnosti casopisu Profese online.Dekujeme Vam za Vasi prizen a tesime se na dalsi spolupraciDoc. PaedDr. M. Kopecky, Ph.D a Bc. Irena Voriskova