Syndrom vyhoreni u rodinnych a profesionalnich pecujicich - Kozakova, Radka; Vevodova, Sarka; Vevoda, Jiri; Merz, Lukas; Grygova, Bronislava; Kozak, Jiri (Profese Online, 2017)
Vychodiska: Pece o rodinneho prislusnika je narocna a predstavuje pro pecovatele zatez.V dusledku dlouhodobe zateze muze u pecovatele dojit k rozvoji syndromu vyhoreni. Podobne jako na rodinne pecujici, jsou i na profesionalni pracovniky kladeny pozadavky, ktere predstavuji zatez.Cil: Cilem vyzkumu bylo zjistit miru syndromu vyhoreni a rozdil v mire vyhoreni u rodinnych pecujicich a u profesionalnich pecujicich.Metodika: Byla pouzita metoda kvantitativniho dotaznikoveho setreni s pouzitim dotazniku Burnout Measure (BM). Soubor respondentu byl tvoren 50 rodinnymi pecujicimi (42 zen, 8 muzu) s prumernou delkou pecovani 5 let a 57 profesionalnimi pecovateli - zdravotniky a pracovniky v socialnich sluzbach (55 zen, 2 muzi), kteri poskytuji peci v zarizeni Domov pro seniory Pohoda, Olomouc-Chvalkovice a Domov pro osoby se zdravotnim postizenim Nove Zamky s prumernou delkou praxe 12 let.Vysledky: Syndrom vyhoreni byl zjisten ve vyssi mire u rodinnych pecujicich nez u profesionalnich pecovatelu (p < 0,001). Syndrom vyhoreni byl prokazan u 25 rodinnych pecujicich a 2 profesionalnich pecujicich. Zvysene riziko syndromu vyhoreni bylo zjisteno u 13 rodinnych pecujicich a u 8 profesionalnich pecujicich.Zaver: Pokud pro rodinu predstavuje pece o rodinneho prislusnika nadmernou zatez, mela by vyuzit respitnich nebo terennich sluzeb poskytovanych spolecnosti, aby nedoslo k syndromu vyhoreni.
Keywords: syndrom vyhoreni; rodinny pecovatel; profesionalni pecovatel; zatez; socialni opora