Validizace diagnostickych prvku osetrovatelske diagnozy 00104 Neefektivni kojeni - Witova, Lenka; Prochazka, Martin; Picmanova, Petra; Bubenikova, Stepanka (Profese Online, 2016)
Vychodiska: Cilem validizacnich studii je overit platnost osetrovatelskych diagnoz z klasifikace NANDA-I v jinych podminkach, nez ve kterych byly vytvoreny. Osetrovatelska diagnoza 00104 Neefektivni kojeni byla vyzkumnym tymem zvolena vzhledem k vyznamnosti kojeni pro matku i dite. Odstraneni pocatecnich problemu v prvnich dnech muze velkou merou prispet k uspokojivemu prubehu laktace.Cil: Hlavnim cilem vyzkumu byla validizace diagnostickych prvku osetrovatelske diagnozy 00104 Neefektivni kojeni.Metody: Byl pouzit model klinicke diagnosticke validity, ve kterem dve expertky hodnotily pritomnost nebo nepritomnost jednotlivych diagnostickych prvku u zen v poporodnim obdobi. Pro zaznamenani pritomnosti ci nepritomnosti 30 diagnostickych prvku byl vytvoren zaznamovy arch. Expertky zhodnotily 60 zen s osetrovatelskou diagnozou 000104 Neefektivni kojeni. Po ukonceni sberu dat bylo vypocitano tzv. vazene skore a celkove skore osetrovatelske diagnozy.Vysledky: Z celkoveho poctu 17 urcujicich znaku a 13 souvisejicich faktoru nebylo ani u jednoho prvku vypocitano vazene skore vyssi nebo rovno 0,80. U techto dvou urcujicich znaku - Neni dostatecna zasoba mleka, Pocit nedostatecne zasoby mleka - bylo vypocteno vazene skore vyssi nez 0,5. Celkove skore osetrovatelske diagnozy Neefektivni kojeni je 0,168.Zavery: Ani jeden diagnosticky prvek nebyl expertkami oznacen jako hlavni. Dve charakteristiky lze oznacit jako vedlejsi znaky. S danou osetrovatelskou diagnozou bude i nadale pracovano, je nutne zjistit, zda za jinych podminek vyzkumu osetrovatelska diagnoza Neefektivni kojeni obsahuje hlavni znaky a je tedy plne vyuzitelna porodnimi asistentkami v Ceske republice.
Keywords: Mezinarodni klasifikace NANDA; osetrovatelska diagnoza; 00104 Neefektivni kojeni; validizace; CDV model; porodni asistence