SCREENING OTOAKUSTICKYCH EMISI U NOVOROZENCU - Tobiaskova, Lucie; Petrzilkova, Helena (Profese Online, 2015)
Vychodiska: Prispevek predklada vysledky retrospektivni studie zamerene na screening otoakustickych emisi u novorozencu.Cil: Hlavnim cilem vyzkumneho setreni bylo zjistit incidenci sluchovych vad u fyziologickych a rizikovych novorozencu ve vybranem obdobi.Metodika: V ramci kvantitativniho vyzkumu byla pouzita metoda retrospektivni studie prostrednictvim zaznamoveho archu, ktere autorum poskytlo novorozenecke oddeleni. Pro sledovani prubehu tehotenstvi, porodu, osobni a rodinne anamnezy byl vyuzit informacni portal vybraneho zdravotnickeho zarizeni. Vyberovy soubor zahrnoval novorozence, u nichz bylo ve stanovem obdobi provedeno vysetreni sluchovych vad. Vysledna data byla vyhodnocena deskriptivni statistikou a prostrednictvim Pearsonova chi-kvadratoveho testu.Vysledky: V roce 2014 bylo ve zdravotnickem zarizeni hospitalizovano 1516 novorozencu, screening otoakustickych emisi byl proveden u 1 510 novorozencu. Vysetreno bylo 1 258 fyziologickych novorozencu, pricemz sluchova vada byla odhalena u 5 (0,4 %) novorozencu. Ze skupiny novorozencu rizikovych byla vada diagnostikovana u 7 (2,78 %) novorozencu z 252. Byl statisticky potvrzen castejsi vyskyt sluchovych vad u teto skupiny respondentu. Nejcastejsim spolecnym faktorem uvadenym v anamneze matky u novorozence se sluchovou vadou bylo onemocneni diabetes mellitus. 7 (58,33 %) novorozencu s poruchou sluchu melo rodinnou anamnezu nezatizenou.Zaver: Incidence sluchovych vad je u novorozencu rizikovych i fyziologickych. Pro spravny vyvoj ditete je zadouci tyto vady odhalit v casnem stadiu. V Ceske republice vsak nadale chybi legislativni podpora ukladajici zdravotnickym zarizenim povinnost provadet novorozenecky screening sluchu celoplosne.Klicova slova: Novorozenec, screening, otoakusticke emise, sluch, sluchove vady
Keywords: Novorozenec; screening; otoakusticke emise; sluch; sluchove vady