OBSAHOVA VALIDACE DIAGNOZ NEEFEKTIVNI KOJENI A SNAHA ZLEPSIT KOJENI - Chraskova, Jana; Boledovicova, Maria (Profese Online, 2015)
Vychodiska: Implementace mezinarodni klasifikace NANDA-I v podminkach neonatologicke pece v CR.Cil: Cilem prace bylo validovat diagnosticke prvky osetrovatelskych diagnoz 00104 Neefektivni kojeni a 0106 Snaha zlepsit kojeni vybranym souborem neonatologickych sester - expertek a zjistit, ktere diagnosticke prvky povazuji za hlavni, a ktere za vedlejsi.Metody: Pro obsahovou validaci byl vyuzit Fehringuv model validity diagnostickeho obsahu (Diagnostic Content Validity Model). Soubor tvorilo 26 neonatologickych sester - expertek. Za expertky byly povazovany sestry pracujici na neonatologii, ktere ziskaly minimalne 4 body dle modifikovanych Fehringovych kriterii. Pro posouzeni vyznamnosti diagnostickych prvku byl pouzit merici nastroj obsahujici 43 polozek (diagnostickych prvku) uvedenych v klasifikacnim systemu NANDA-International.Vysledky: U osetrovatelske diagnozy 00104 Neefektivni kojeni, za vyznamne urcujici znaky (vazene skore vyssi nez 0,80) expertky povazovaly: kojenec neni schopen spravne uchopit prs (0,82). Ze souvisejicich faktoru dosahlo vazeneho skore vyssi nez 0,80 celkem 3 prvky. U osetrovatelske diagnozy 0106 Snaha zlepsit kojeni vazeneho skore vyssi nez 0,80 nedosahl zadny prvek.Zaver: Pro posouzeni nespokojenosti nebo potizi matky a ditete pri procesu kojeni na oddeleni sestinedeli, povazuji expertky za vyznamne 4 prvky z 30, tykajici se pouze osetrovatelske diagnozy 00104 Neefektivni kojeni.Klicova slova: DCV model, expert, neefektivni kojeni, snaha zlepsit kojeni, osetrovatelska diagnoza, validace
Keywords: DCV model; expert; neefektivni kojeni; snaha zlepsit kojeni; osetrovatelska diagnoza; validace