VYZNAM EDUKACE V OBLASTI KOJENI - Chraskova, Jana; Boledovicova, Maria (Profese Online, 2015)
Vychodiska: Kojeni a vyziva materskym mlekem je prirozenou a nenahraditelnou stravou pro novorozence. Dle WHO je materske mleko nejvhodnejsi potravou pro vsechny deti vcetne nedonosenych a nemocnych deti. Aby kojeni mohlo byt spravne, dostatecne a vylucne, je zapotrebi o nem matky efektivne poucit.Cil: Cilem studie bylo analyzovat dosavadni pouzivane edukacni intervence a metody, ktere prinaseji efekt pro vylucne kojeni deti do obdobi sesti mesicu.Metodika: Pro ziskani dat za obdobi 2004-2014 byly pouzity elektronicke licencovane a volne pristupne databaze. Kriteria pro zahrnuti studii byla: metoda edukace, podpora kojeni, efektivita edukace, vylucne kojeni do sesti mesicu. Uvedena kriteria pro zarazeni analyzy splnovalo 19 studii z puvodne 38 dohledanych.Vysledky: Nejefektivneji pro laktacni poradenstvi se jevi metody nazorne a prakticke. Rovnez je treba venovat edukaci dostatek casu a prostoru na dotazy zen. Edukaci v oblasti kojeni je nutne zahajit v prenatalnim obdobi a zeny musi mit moznost systematickeho vzdelavani v uvedene oblasti.Zavery: Pokud maji zeny dostatecne znalosti o kojeni, snizuje se riziko vzniku komplikaci, obtizi a vylucne kojeni bude trvat co nejdele, nejlepe do 6. mesice zivota ditete.
Keywords: Prehledova studie; vyziva novorozence; porodni asistentka; prenatalni pece; laktacni poradenstvi; podpora kojeni; efektivita