DUVODY ODDALENI NAROZENI PRVNIHO DITETE U MATEK PO 35. ROCE - Kozakova, Radka; Vevodova, Sarka; Vevoda, Jiri; Merz, Lukas (Profese Online, 2015)
Vychodiska: Vychodiskem vyzkumneho setreni byla Psychologicka studie motivu pozdniho rodicovstvi autorky Bimove (6).Cil: Hlavnim cilem vyzkumneho setreni bylo zjistit duvody oddaleni narozeni prvniho ditete u matek po 35. roce.Metody: Vyberovym kriteriem pro zarazeni do vyberoveho souboru byl vek primipary 35 let a vice. Jako technika sberu dat byl pouzit polostrukturovany dotaznik vlastni konstrukce. Pocet respondentu byl 92. Data byla ziskavana na gynekologicko-porodnickych a novorozeneckych oddelenich v obdobi od ledna 2013 do ledna 2014. K analyze ziskanych dat byl pouzit Fischeruv presny test.Vysledky: Nejcastejsim duvodem oddaleni narozeni prvniho ditete u matek po 35. roce byl vyber vhodneho partnera. Tuto variantu uvadi 42,4 % matek. Druhym nejcastejsim duvodem byly problemy s otehotnenim u 32,6 % matek. Soucasti vyzkumu bylo zpetne pozitivni a negativni hodnoceni veku matek pri narozeni prvniho ditete po 35. roce. Zpetne hodnotilo pozitivne vek porodu 45,7 % zen, negativne hodnotilo vek 54,3 % zen. Zeny, ktere zpetne hodnotily vek porodu 1. ditete negativne, uvedly signifikantne casteji jako duvod oddaleni porodu ``Problemy s otehotnenim'' (p = 0,014). Zeny, ktere zpetne hodnotily vek porodu 1. ditete pozitivne, uvedly signifikantne casteji jako duvod oddaleni porodu ``Preferenci nezavisleho zpusobu zivota'' (p = 0,039).Zavery: Duvody oddaleni narozeni prvniho ditete v pozdejsim veku spadaji zejmena do oblasti socialni, psychologicke a zdravotni. Vyzkum muze vest k zamysleni nad problematikou trendu pozdniho rodicovstvi. Muze podnitit diskusi o rizicich a benefitech pozdniho rodicovstvi.Klicova slova: prvni dite, pozdni materstvi, priciny materstvi starsich zen, zpetne hodnoceni
Keywords: prvni dite; pozdni materstvi; priciny materstvi starsich zen; zpetne hodnoceni