AGEISTICKE POSTOJE A STEREOTYPY U STUDENTU STREDNICH ZDRAVOTNICKYCH SKOL - Soukalova, Kristyna; Hola, Jana; Nemsovska, Marketa (Profese Online, 2014)
Vychodiska: Vzhledem ke geriatrizaci osetrovatelske pece se ageismus stava casto diskutovanym tematem. Z tohoto duvodu je velmi dulezite, aby nelekarsti zdravotnicti pracovnici byli v tomto ohledu dostatecne vzdelavani, protoze prave dostatecna informovanost a prakticka zkusenost muze ovlivnit miru inklinace k ageistickym postojum.Cil: Cilem vyzkumneho setreni bylo zhodnotit ageisticke postoje u studentu strednich zdravotnickych skol v zavislosti na skole a rocniku, kterou respondenti navstevovali a zjistit rozdily ve vnimani seniorske populace.Metody: V souladu s cili prace byl proveden kvantitativni vyzkum formou dotaznikoveho setreni. Na zaklade bodoveho ohodnoceni odpovedi v dotazniku byla zjistena mira ageistickych postoju u respondentu.Vysledky: Prace prokazala, ze je statisticky vyznamny vztah mezi ageistickymi postoji u studentu a jejich prislusnosti ke stredni skole. Stejne tak byl prokazan rozdil mezi ageistickymi postoji u studentu druhych a ctvrtych rocniku strednich zdravotnickych skol.Zavery: Z prace vyplyva, ze ve sledovanem souboru se u vetsiny studentu objevuje stredni inklinace k ageistickym postojum s ohledem na navstevovanou skolu. Dale pak, ze k ageistickym postojum inklinuji vice studenti ctvrtych rocniku, kteri jiz absolvovali odbornou praxi u luzka nemocneho, nez studenti druhych rocniku, kteri tuto praxi jeste neabsolvovali.
Keywords: ageismus; stredni zdravotnicka skola; student; dotaznik