Povedomi porodnich asistentek o Evidence Based Midwifery - Kutalkova, Karolina; Vranova, Vera (Profese Online, 2014)
Vychodiska: Praxe zalozena na dukazech je velmi uzitecna v kazde profesi, v porodni asistenci nevyjimaje. Nedostatecna informovanost o vyuziti praxe zalozene na dukazech muze vest k nekvalitni a neplnohodnotne peci o klientku.Cil: Hlavnim cilem bylo zjistit informovanost porodnich asistentek o Evidence Based Midwifery. Mezi dilci cile patrilo zjisteni, zda porodni asistentky znaji pojem Evidence Based Midwifery a zkratku EBM a zda s Evidence Based Midwifery ve sve praxi pracuji.Metody: Byl vytvoren nestandardizovany dotaznik. Celkem obsahoval 15 otazek. V uvodu dotazniku byly respondentky seznameny se zamerem vyzkumu a byl jim predlozen informovany souhlas. Respondentkami byly porodni asistentky z Ceske republiky pracujici na gynekologickych, porodnickych luzkovych a ambulantnich pracovistich. Rozdano bylo celkem 160 dotazniku. Navratnost cinila 93,8 %. Celkem se pracovalo se 150 dotazniky. Vyzkumne setreni probihalo v mesicich zari - listopad roku 2013.Vysledky: Zkratku EBM uvedlo, ze nezna celkem 100 (66,7 %) respondentek. Znalost pojmu Praxe zalozena na dukazech potvrdilo celkem 46 (30,7 %) respondentek. Zajem o studijni material venujici se praxi zalozene na dukazech v porodni asistenci ma 93 (62,0 %) respondentek, zajem o skolici kurz o EBMid uvedlo 110 (73,4 %) respondentek.Zavery: Cile vyzkumneho setreni byly splneny. Uroven informovanosti porodnich asistentek o Evidence Based Midwifery jsme stanovili jako nedostatecna (mene nez polovina klientek nezna pojem EBMid). Vetsina respondentek s Evidence Based Midwifery ve sve praxi nepracuji. Bylo by vhodne informovat porodni asistentky o vyuziti EBMid v praxi a pote provest dalsi vyzkum, diky kteremu bychom mohli zhodnotit zlepseni dane situace ci nikoliv.
Keywords: praxe zalozena na dukazech; praxe zalozena na dukazech v porodni asistenci; porodni asistentka; vyzkum; studijni material; skolici kurz