UCHOPOVA FUNKCE PACIENTU PO IKTU V OBRAZE POVRCHOVE ELEKTROMYOGRAFIE - Bastlova, Petra; Frgalova, Barbora Ivana; Kolarova, Barbora; Elfmark, Milan; Krobot, Alois (Profese Online, 2014)
Vychodiska: Pohybovy projev zdraveho organismu je charakterizovan vysokou mirou variability provedeni pohyboveho ukonu. Za situace vznikle poruchy rizeni, zejmena v dusledku neurologickych onemocneni, dochazi v ruzne mire k fixnimu pohyboveho projevu, projevujicimu se omezenim schopnosti pruzne reakce na zmenu zevnich ci vnitrnich podminek, pusobicich v prubehu provadeni cilene zamerene pohybove akce.Cil: Zjistit rozdily ve svalove aktivite a variabilite svalovych souher akralnich a proximalnich svalu behem dosahu a uchopu u zdravych jedincu a u pacientu s hemiparezou.Metody: Experimentalni soubor tvorilo 24 probandu po prodelane ischemicke cevni mozkove prihode (iktu) s pravostrannou hemiparezou. Kontrolni soubor tvorilo 30 zdravych probandu. Svalova aktivita byla zaznamenana pomoci povrchove elektromyografie v prubehu dosahu, uchopu a oddaleni valcoveho a kuloveho predmetu. Rozdily v hodnotach plochy pod krivkou zaznamu jednotlivych svalu mezi experimentalnim a kontrolnim souborem byly statisticky vyhodnoceny pomoci T-testu pro nezavisle skupiny. Vztah mezi aktivitou svalu predlokti a svalu pletence ramenniho byl hodnocen pomoci Spearmanova korelacniho koeficientu pro neparametricke hodnoty.Vysledky: Byly zjisteny vyznamne rozdily v mire a poctu statisticky vyznamnych korelaci akralnich a pletencovych svalu. U souboru probandu s hemiparezou byla zjistena statisticky vyznamne nizsi aktivita m. pectoralis major a naopak vyssi aktivita m. trapezius. Soucasne prevazovala vysoka korelace m. pectoralis major a extenzoru zapesti a prstu, na rozdil od souboru zdravych probandu, kdy se vzajemne korelace akralnich a proximalnich svalovych skupin objevovaly nahodile, v mensi mire a cetnosti.Zavery: Vysledky ukazuji na snizeni variability svalove aktivity u pacientu s hemiparezou v prubehu uchopove funkce. Nahradou nedostatecne funkcnosti akralnich svalovych skupin se stava relativne fixni ``ko-aktivace'' s vybranymi proximalnimi svalovymi skupinami.
Keywords: svalova synergie; hemipareza; cevni mozkova prihoda; iktus; ruka; manipulace; dosah; uchop