MOZNOSTI STANDARDIZACE SPECIALIZOVANE OSETROVATELSKE PECE PO SRDECNI KATETRIZACI - Klemsova, Ludmila; Ziakova, Katarina (Profese Online, 2014)
Cil: Analyzou literarnich pramenu zjistit moznosti standardizace specializovane osetrovatelske pece k dekanylaci sheathu (vodice) z arteria radialis, femoralis.Vychodiska prace: Procesualni standardy osetrovatelskych postupu pri vykonech a jejich vyznamnost pro vysledkove hodnoceni kvality, se vyznamne uplatnuji pri odbornych vykonech provadenych sestrou. Postup pri dekanylaci sheathu z arterialniho povodi po srdecni katetrizaci muze ovlivnit finalni vysledek katetrizace. Standardizace dekanylace sheathu je vyznamny fenomen k redukci komplikaci a meritkem kvality vykonu jako celku.Metodika: Reserse odbornych clanku databazi PubMed, Medline, Cochrane, MedscapeNurses za obdobi 1998-2010. K vyhledavani byl pouzit Booleovsky operator-or/and se zadanim klicovych slov. Dohledano bylo 59 odkazu, dale jsme pracovaly se 16 odkazy, ktere vyhovovaly zamerum prace.Vysledky: Z dohledanych odkazu vyplyva, ze osetrovatelske standardy k dekanylaci sheathu casto vychazi ze zaveru osetrovatelskeho vyzkumu (EBP), zameruji se na redukci krvaceni z mista vpichu jiz od pocatku provadeni srdecnich katetrizaci. Standardy se zameruji na zpusob a delku provadene komprese na arteria femoralis, tak arteria radialis. Dle odkazu je vyznam kladen na eliminaci komplikaci (hematom, krvaceni), jednak zavedenim mechanickych kompresnich pomucek, ale zejmena vyskolenym osetrovatelskym personalem ve zpusobech komprese, typech a spravnosti pouziti kompresnich zarizeni. V odkazech je kladen duraz na casnou mobilizaci pacientu po katetrizaci, toto je mozne za dodrzeni podminek stanovenym osetrovatelskym standardem k dekanylaci sheathu.Zavery: Osetrovatelsky standard je dulezitou soucasti vykonu prispivajici k redukci komplikaci a zlepseni komfortu pacienta, ma dulezitou platformu zejmena v zahranici.
Keywords: osetrovatelstvi; femoralni; radialni; standard; katetrizace