VYZKUMY SUBJEKTIVNI KVALITY ZIVOTA SQUALA STANDARDIZOVANYM DOTAZNIKEM - Chrastina, Jan; Ivanova, Katerina; Krejcirova, Olga; Jezorska, Sarka (Profese Online, 2014)
Cil: Cilem prispevku je predlozit dosavadni poznatky o pouzivani SQUALA standardizovaneho dotazniku (dale jen "SQUALA") pro oblast subjektivni kvality zivota. Predkladany prispevek obsahuje deskripci a analytickou praci s vysledky vyzkumu (predevsim v podobe plnotextu) subjektivni kvality zivota, v jejichz metodickych pristupech byl cilene uzit SQUALA.Metody: Metodika systematicke prace se odvijela od vymezeneho zkoumaneho problemu a vyzkumnych otazek. Hlavnim pristupem byl koncept EBP a uzita metoda obsahove analyzy. Hledano bylo v sirokem spektru informacnich zdroju - v databazich predplacenych Univerzitou Palackeho v Olomouci, v dostupnych archivech vybranych odbornych casopisu, databazi Medvik Narodni lekarske knihovny, nebo kupr. v archivech zaverecnych kvalifikacnich praci.Vysledky: Z oblasti somatopedicky (ktera se zameruje na oblast chronickych onemocneni) akceptovatelne klientely byla subjektivni kvalita zivota posuzovana napr. u jedincu s idiopatickou skoliozou, paraplegii, roztrousenou sklerozou, poranenimi mozku, kardiovaskularnimi onemocnenimi, posttraumatickou transverzalni misni lezi, diabetem, onkologickymi diagnozami ci chronickou obstrukcni bronchopulmonalni nemoci. U jednotlivych cilovych skupin byla vymezena take konkretni chronicka onemocneni, ktera byla posuzovana SQUALA. Jmenujeme, pro svou cetnost, predevsim diabetes mellitus, chronickou obstrukcni bronchopulmonalni nemoc, onkologicka onemocneni, schizofrenie, psychozy, chronickou bronchitidu ci HIV/AIDS pozitivitu.Zaver: SQUALA je siroce uplatnitelny jednoduchy nastroj/dotaznik k posouzeni subjektivni kvality zivota. Uziva se u sirokeho spektra klientely/prijemcu pece, vcetne osob s chronickymi onemocneni. Vyuzit se vsak take da u "zdrave", tj. intaktni spolecnosti (bez zdravotniho ci jineho problemu/omezeni.
Keywords: SQUALA; Subjective Quality of Life Analysis; kvalita zivota; chronicke onemocneni; zdravotni postizeni; obsahova analyza; posouzeni