HODNOCENI SPOKOJENOSTI PACIENTU S OSETROVATELSKOU PECI - Winklerova, Jarmila; Jarosova, Darja (Profese Online, 2013)
Cil: Cilem studie bylo zjistit spokojenost pacientu s poskytovanou osetrovatelskou peci na vybranych oddelenich dvou nemocnic Moravskoslezskeho kraje. Porovnat spokojenost pacientu podle zdravotnickeho zarizeni a oddeleni, kde byli hospitalizovani. Zjistit, zda existuje souvislost mezi demografickymi a klinickymi charakteristikami pacientu a jejich spokojenosti s osetrovatelskou peci.Metodika: Zkoumany soubor deskriptivni korelacni studie tvorilo 507 pacientu hospitalizovanych v obdobi od unora do brezna 2011 na 13 luzkovych oddelenich v nemocnicich Karvina-Raj a Orlova. Ke sberu dat byl pouzit standardizovany dotaznik Patient Satisfaction Scale (PSS), ktery meri spokojenost pacientu v jedenacti polozkach trech oblasti - technicke/racionalni aspekty, podavani informaci a oblast interakce a podpory.Vysledky: Pacienti byli nejvice spokojeni s technickymi aspekty osetrovatelske pece a nejmene s poskytovanim informaci. Demograficke charakteristiky pacientu na jejich spokojenost zasadni vliv nemely. Pouze v jedne nemocnici (NsP Karvina) byli muzi ve vsech faktorech spokojenejsi nez zeny a naopak nejmensi spokojenost udavali pacienti, kteri popisovali svuj zdravotni stav jako uspokojivy. V NsP Orlova udavali vyssi spokojenost s podporou a interakci pacienti hospitalizovani delsi dobu.Zaver: Vysledky studie neprokazaly statisticky vyznamne rozdily v hodnoceni spokojenosti pacientu mezi nemocnicemi ani mezi sledovanymi oddelenimi.
Keywords: osetrovatelska pece; nemocnice; pacient; spokojenost; PSS dotaznik