BOLEST U NOVOROZENCU A MOZNOSTI JEJIHO NEFARMAKOLOGICKEHO TLUMENI - Chroma, Jana; Sikorova, Lucie (Profese Online, 2013)
Cil: Cilem prispevku je literarni analyza dosavadnich nejvice vyuzivanych nefarmakologickych metod tlumicich bolest u novorozencupro nejlepsi praxi zalozenou na dukazech.Metodika: Pro ziskani dat za obdobi 2000-2012 byly pouzity elektronicke licencovane a volne pristupne databaze. Hodnoceni nalezenych dukazu bylo realizovano dle metodiky Fineout-Overholt, Johnstona (2005), kteri radi studie dle specifickych kriterii do sedmi kategorii. Do vyberu predkladaneho prispevku byly zarazeny dukazy urovne I, II, III. Zvolena kriteria splnovalo 42 studii (4 meta-analyzy, 6 systematickych prehledu, 1 multicentricka studie a 31 randomizovanych kontrolovanych studii).Vysledky: Nefarmakologicke metody vyuzivane k tlumeni bolesti u novorozencu jsou mnohem vice efektivni, pokud jsou pouzity v kombinaci s dalsimi nefarmakologickymi metodami, jako jsou muzikoterapie, zavinuti, usnadnene zasunuti, multisenzoricka stimulace, klokankovani a non-nutritivni a nutritivni sani.Zaver: Nefarmakologicke postupy jsou ucinne a vedou k efektivnimu zmirneni bolesti predevsim pri drobnych proceduralnich vykonech jako je odber krve z paticky pomoci lancety, venepunkce, apod. Lecba bolesti a rizeni jeji prevence by mela byt nezbytnou soucasti standardni i intenzivni zdravotni pece o novorozence.
Keywords: nefarmakologicke metody; tlumeni; bolest; novorozenec; praxe zalozena na dukazech