VALIDIZACE DIAGNOSTICKYCH PRVKU OSETROVATELSKE DIAGNOZY 00146 UZKOST V PORODNI ASISTENCI - Bubenikova, Stepanka; Vranova, Vera (Profese Online, 2013)
Cil: Cilem prace bylo validizovat diagnosticke prvky osetrovatelske diagnozy Uzkost 00146 vybranym souborem porodnich asistentek-expertek a zjistit, ktere diagnosticke prvky porodni asistentky povazuji za hlavni, a ktere za vedlejsi.Metody a soubor: Pro obsahovou validizaci byl vyuzit Fehringuv model validity diagnostickeho obsahu (Diagnostic Content Validity Model). Soubor tvorilo 34 porodnich asistentek-expertek. Za expertky byly povazovany porodni asistentky, ktere ziskaly minimalne 4 body podle modifikovanych Fehringovych kriterii. Porodni asistentky-expertky splnovaly kriterium bakalarskeho stupne vzdelani v oboru porodni asistence nebo s minimalni delkou praxe na porodnim sale 5 let. Pro posouzeni vyznamnosti diagnostickych prvku byl pouzit merici nastroj (zaznamovy arch) obsahujici 79 polozek - diagnostickych prvku uvedenych v klasifikacnim systemu NANDA-International.Vysledky: Za hlavni urcujici znaky (vazene skore vyssi nez 0,75) povazovaly porodni asistentky-expertky vnitrni nepokoj (vazene skore 0,76), zvyseni tlaku krve (0,75), tachykardie (0,75), tachypnoe (0,75) a hlavni souvisejici faktor ohrozeni v postaveni role ve zdravotnim stavu (0,76).Zaver: Z vysledku vyzkumu vyplyva, ze porodni asistentky-expertky povazuji (z celkoveho nabizeneho poctu 79 diagnostickych prvku) pro celkove posouzeni stavu klientky-rodicky prichazejici na porodni sal k porodu pouze 5 z nich za hlavni.
Keywords: osetrovatelska diagnoza; uzkost; validizace; DCV model; expert; porodni asistence