ZEBRICKY A JEJICH DOPAD NA VEDECKOU POLITIKU UNIVERZIT - van Dijk, P. Assoc. Prof. Jitse (Profese Online, 2013)
Zebricky nabyvaji velkeho vyznamu. Clanek zkouma jejich roli v souvislosti se soucasnou vedeckou politikou univerzit. Existuje dnes nekolik typu zebricku: kvantitativni, dalsi obsahujici aspekty kvality vyuky a webove zebricky. V zavislosti na druhu hodnoceni se ruzne univerzity mohou umistit na velmi rozdilnych pozicich. Strategickym cilem univerzit by melo byt srovnatelne umisteni v ruznych systemech hodnoceni, coz znaci, ze ruzne oblasti dane univerzity jsou rovnomerne rozvinute. Univerzity, ktere chteji konkurovat svetovym univerzitam ve vedeckych vystupech, by mely sve pracovniky podporovat, aby publikovali v mezinarodnich casopisech.
Keywords: hodnoceni; vedecka politika