VYUZITI DIAGNOSTIKY NANDA INTERNATIONAL U KREHKYCH SENIORU - Luksova, Hana; Vrublova, Yvetta (Profese Online, 2013)
Neexistuje jedna obecna definice seniorske krehkosti. Nekteri autori ji popisuji jako symptom, jini jako komplexni syndrom, nebo jako nahromadeni funkcnich deficitu u seniora. Dle odbornych publikaci se krehkost vyskytuje az u 25 procent senioru (Holmerova, 2007, s. 100). Rozvoj seniorske krehkosti muze byt mimo jine podminen multimorbiditou, nezadoucimi ucinky leku, pohybovou inaktivitou, malnutrici, osamelosti ci depresi (Kalvach, 2008, s. 122). Cilem prace bylo vyhledani a analyza odbornych zahranicnich clanku tykajici se krehkosti senioru a nasledne ziskane poznatky vyuzit v diagnostice NANDA International. Pro ziskani relevantnich dat byly vyuzity elektronicke databaze Pubmed, Medline, ProQuest a Springer a vyhledavac Google. Byla vyuzita specificka vyhledavaci strategie. Na zaklade diagnostickeho algoritmu dle NANDA International byly identifikovany diagnosticke prvky a stanoveny osetrovatelske diagnozy. Osetrovatelska diagnostika dle NANDA International se jevi jako vhodna pri poskytovani osetrovatelske pece u krehkych senioru.
Keywords: krehky; krehkost; syndrom; seniori; osetrovatelska diagnostika; NANDA International