SOCIALNI OPORA JAKO PROTEKTIVNI FAKTOR DUSEVNIHO ZDRAVI - Jezorska, Sarka; Hrtusova, Tereza; Cerna, Martina; Chrastina, Jan (Profese Online, 2013)
Cil: Prace se zameruje na zjisteni vlivu socialni opory jako protektivniho faktoru zdravi na miru deprese, uzkosti a zivotni spokojenosti u pacientu lecenych pro lekarskou diagnozu F10.2 Zavislost na alkoholu a F32 Depresivni epizoda na oddelenich psychiatrie.Metody: Pro ucely vyzkumu byl zvolen kvantitativni pristup. Ke sberu dat byla pouzita dotaznikova baterie. Baterii tvorily ctyri standardizovane dotazniky: PSSS (Perceived Social Support Scale) J. A. Blumenthala, BDI-II (Beck Depression Inventory) Becka a kol., SAS (Self Rating Anxiety Scale) Zungova sebeposuzovaci stupnice uzkosti a DZS - Dotaznik zivotni spokojenosti Fahrenberga et al.Vysledky: Z vysledku vyzkumneho setreni vyplynulo, ze existuje statisticky vyznamny rozdil v mire socialni opory mezi skupinou kontrolni a zkoumanou (pacienti s lekarskou diagnozou deprese a zavislost na alkoholu). Potvrdil se predpoklad o existenci signifikantniho negativniho vztahu mezi mirou uzkosti a socialni opory u pacientu s lekarskou diagnozou zavislost na alkoholu. Vysledek potvrzuje protektivni vliv socialni opory ve vztahu ke zdravi. Nebyla prokazana existence signifikantniho vztahu mezi mirou deprese a mirou socialni opory. Vysledky vyzkumu rovnez potvrzuji, ze existuje statisticky vyznamny rozdil v mire zivotni spokojenosti mezi skupinou kontrolni a zkoumanou (osoby se zavislosti na alkoholu). Na zaklade vysledku vyzkumu lze konstatovat, ze existuje signifikantni pozitivni vztah mezi mirou socialni opory a mirou zivotni spokojenosti u osob se zavislosti na alkoholu. Zavislost na alkoholu vede ke snizeni zivotni spokojenosti.Zaver: Vyzkum prokazal vyznam socialni opory jako protektivniho faktoru zdravi. Potvrdilo se, ze se zvysujici se mirou socialni opory se snizuje mira uzkosti a naopak se zvysuje mira celkove zivotni spokojenosti u osob se zavislosti na alkoholu.
Keywords: socialni opora; deprese; uzkost; zavislost; zivotni spokojenost; zdravi