POUZITI NOC KLASIFIKACNIHO SYSTEMU V INTENZIVNI PECI - Huskova, Jitka; Jurenikova, Petra (Profese Online, 2013)
Cil: Hodnoceni pouzitelnosti vysledku kardiopulmonalni tridy klasifikacniho systemu NOC, pri vybrane osetrovatelske diagnoze 00031 NANDA I Neefektivni pruchodnost dychacich cest. A to za ucelem nasledneho testovani implementovani klasifikacnich systemu NNN v realnem klinickem prostredi chirurgicke a intenzivni pece CR.Metody: Vseobecne sestry hodnotily pouzitelnost NOC vysledku z kardiopulmonalni tridy klasifikacniho systemu (NOC Nursing Outocomes Classification 4th, 2008, s. 130), ktere by realne vyuzivaly na svem klinickem pracovisti, pri vybrane osetrovatelske diagnoze 00031 NANDA I Neefektivni pruchodnost dychacich cest (NANDA-I 2009-2011, preklad Kudlova, s. 360). Hodnoceni prisuzovaly prostrednictvim skaly Likertova typu do zaznamovych archu. Ke komparaci hodnoceni pouzitelnosti vysledku NOC na klinickych pracovistich intenzivni osetrovatelske pece, byl po zakladnim statistickem zpracovani (aritmeticky prumer, median, smerodatna odchylka)pouzit Pearsenuv chi-kvadrat test nezavislosti.Vysledky: Setreni neprokazalo statisticky vyznamne rozdily na hodnoceni pouzitelnosti NOC vysledku 0412; 0415; 0416; z kardiopulmonalni tridy NOC klasifikacniho systemu (4th, 2008, s. 130) vseobecnymi sestrami (n65) z klinickych pracovist NIP, CHJIP a ARO.Zaver: Vyse uvedene setreni hodnoceni pouzitelnosti vysledku NOC klasifikacniho systemu bylo prijato jako dilci krok k reseni projektu IGA MZCR NF 12078-4/2011, ktery podporuje implementaci klasifikacniho systemu NIC v chirurgicke a anesteziologicko resuscitacni osetrovatelske peci do podminek klinicke praxe Ceske republiky.
Keywords: NNN klasifikace; Neefektivni pruchodnost dychacich cest; intenzivni pece; dychaci cesty