MOZNOSTI HODNOTENIA TIMOVEJ PRACE V ZDRAVOTNICTVE - Dolanova, Dana (Profese Online, 2013)
Ciel prace: Cielom teoretickej studie bolo strucne charakterizovat tim a timovu pracu v zdravotnictve, jej hodnotenie a tiez prezentovat vybrane meracie nastroje pouzitelne pre hodnotenie timovej prace v zdravotnictve.Vychodiska prace: Taziskom prace boli validacne studie niekolkych autorov (Kalisch, Weaver, Salas, 2009; Kalisch, Lee, Salas, 2010; Kalisch, Lee, Rochman, 2010, Shteynberg, Sexton, Thomas, 2005; Sexton, Helmreich, Neilands et al. 2006; Ryan, 2008, Ryan, Cott, 2008), ktori sa zaoberali tvorbou meracich a hodnotiacich nastrojov pre skumanie efektivity, funkcnosti a timovej kultury osetrovatelskych a/alebo multidisciplinarnych timov v zdravotnictve.Pouzite metody a sposob analyzy: Analyticko-syntetickym pristupom boli analyzovane v zahranici publikovane a validovane meracie nastroje pre hodnotenie timovej prace v zdravotnictve. Zaklad analyzy tvorili elektronicke zdroje, ktore boli ziskane pomocou reserse v recenzovanych fulltextovych online databazach (EBSCO, SCOPUS, Web of Knowledge).Zaver: V suvislosti so zvysujucimi sa narokmi na vsetky druhy timov posobiacich v oblasti zdravotnictva je ziaduce rozsirovat vedomostnu zakladnu o specifickej problematike fungovania timu v zdravotnictve a o moznostiach hodnotenia jeho efektivnosti ci funkcnosti. Pre uvedenie vybranych meracich nastrojov do praxe v tuzemskych podmienkach je potrebna dokladna narodna validacia, ktorej proces sa v sucasnosti pripravuje.
Keywords: tim; timova praca; zdravotnictvo; osetrovatelstvo; hodnotenie timovej prace; dotaznik timovej prace; prieskum timovej prace