PORUCHY CICHU - SUBJEKTIVNI VNIMANI PACIENTY - Brothankova, Pavlina; Fuksova, Tereza; Vodicka, Jan (Profese Online, 2013)
Cil: Cilem studie bylo zhodnotit miru subjektivne vnimanych potizi osob s poruchou cichu. Vysledky porovnat s 2 standardizovanymi olfaktometrickymi testy.Material: Celkem bylo vysetreno 134 osob (59 muzu a 75 zen) prumerneho veku 53 let. Se sinonazalni poruchou cichu bylo vysetreno 58 osob (prumerny vek 50 let). 21 osob s pourazovou poruchou cichu (prumerny vek 39 let), 19 osob s povirovou poruchou cichu (prumerny vek 58 let) a 36 osob s jinou etiologii poruchy cichu (prumerny vek 54 let).Metodika: Subjektivni hodnoceni zavaznosti cichove poruchy a jeji vnimani v kazdodennim zivote bylo zjistovano formou dotazniku. K vysetreni cichu byl pouzit Test parfemovanych fixu (Odorized Markers Test - OMT) a Sniffin'Sticks test (16 slozkovy identifikacni test).Vysledky: Subjektivne udalo potize s cichem 134 osob, ktere byly zarazeny do studie. Potize s cichem trapi pacienty ve 42 % vyrazne, ve 43 % mirne a 15 % osob poruchu cichu nevnima vubec. V kazdodennim zivote vnima poruchu cichu 62 % respondentu.Zaver: Zeny trapi potize s cichem vyrazneji nez muze. Souvislost mezi mirou vnimani tize poruchy cichu a vlivem na kvalitu zivota nebyla zjistena. Vystup studie bude slouzit k vytvoreni dotazniku pro hodnoceni kvality zivota osob s poruchou cichu.
Keywords: cich; poruchy cichu; kvalita zivota; subjektivni olfaktometrie; dotaznik