RESILIENCE RODICU SLUCHOVE POSTIZENYCH DETI - SYSTEMATIC REVIEW - Olecka, Ivana; Ivanova, Katerina (Profese Online, 2012)
Cil: Studie se zameruje na deskripci soucasneho stavu poznani o resilienci rodicu sluchove postizenych deti.Metody: V ramci vyzkumneho pristupu EBN (Evidence Based Nursing) byl za vyzkumnou metodu zvolen systematicky prehled (systematic review). Byly sledovany tyto promenne: misto vyzkumu, metoda vyzkumu, velikost vzorku, slozeni vzorku, cil vyzkumu, sledovane promenne, navrhovane intervence, osetrovatelske diagnozy NANDA-International.Vysledky: Z celkoveho poctu 280 nalezenych studii bylo na zaklade vyrazovacich kriterii vybrano 26 studii kvantitativniho charakteru. Bylo zjisteno, ze zadna ze studii primo s konceptem resilience nepracuje ani ve svych deklarovanych cilech ani v ramci zkoumanych promennych.Zavery: Zdroje resilience bude mozno odhalit pouze na zaklade kvalitativni sekundarni analyzy obsahu studovanych textu.
Keywords: resilience; rodicovstvi; postizeni; neslysici; dite; EBN; systematicke review