TYPY VALIDITY VE VYZKUMU KOMPONENT NANDA INTERNATIONAL - Mazalova, Lenka; Mareckova, Jana (Profese Online, 2012)
Cilem clanku je uvest informace o typech validity a validizacnich studiich v oblasti diagnostiky NANDA International, akcentovat jejich vyznam pro rozvoj osetrovatelske vedy a poukazat na badatele, kteri se problematice venuji. Autorky vychazeji z teze, ze validita je nezbytnou komponentou badani a ma vyznamny dopad na verohodnost vyzkumu diagnostickych pojmu NANDA International. Predkladaji nazor, ze k posileni vedecke urovne validizace diagnostiky NANDA International bude prioritni realizovat studie s uzitim konstruktove validity.
Keywords: validita; validizace; osetrovatelska diagnoza; nanda international