FYZIOTERAPIE FORMOU HRY U PACIENTU PO IKTU - Kolarova, Barbora; Elias, Radek; Bastlova, Petra (Profese Online, 2012)
Predmetem teto pilotni studie je verifikace vlivu pozitivnich emoci na motoricke uceni prostrednictvim vizualniho feedbacku formou hry ve virtualnim prostredi u pacientu po iktu. Pilotniho mereni se zucastnili 3 pacienti po cevni mozkove prihode, kteri absolvovali dvoutydenni terapii formou hry ve virtualnim prostredi. U kazdeho pacienta byla hodnocena pred a po terapii posturalni stabilita a hruba motorika pareticke horni koncetiny pomoci standardizovaneho klinickeho testovani (Berg Balance Scale, Action Research Arm Test) i pristrojoveho vysetreni (dynamicka pocitacova posturografie). Z vysledku hodnoceni pacientu je zrejmy pozitivni efekt terapie na posturalni stabilitu a koordinaci. Hru ve virtualnim prostredi povazujeme za vhodny doplnek komplexniho fyzioterapeutickeho pristupu u vybranych pacientu po cevni mozkove prihode. Vzhledem k vysledkum nasi pilotni studie jsou zadouci dalsi mereni zabyvajici se touto problematikou.
Keywords: motivace; motoricke uceni; hra; vizualni feedback; virtualni realita; cevni mozkova prihoda; hemipareza