SPIRITUALNA TIESEN A PSYCHICKY DISTRES U PACIENTOV S DEPRESIOU - Farsky, Ivan (Profese Online, 2012)
Ciele: Cielom prace bolo posudit spiritualnu tiesen u pacientov s depresivnou poruchou a identifikovat vztah medzi takouto tiesnou a psychickym distresom.Metodika: Spiritualna tiesen bola posudena Skalou zivotnej zmysluplnosti a subskalou existencialna pohoda zo Skaly spiritualnej pohody. Psychicky distres bol posudeny dotaznikom SCL 90.Vysledky: Zistili sme, ze pacienti s depresiou su rizikovi z hladiska prezivania spiritualnej tiesne. Zistili sme pocetne negativne signifikantne vztahy medzi znakmi spiritualnej tiesne a dimenziami psychickeho distresu. Vyssia miera spiritualnej tiesne bola spojena s vyssim psychickym distresom.Zaver: Napriek absencii v osetrovatelskych planoch je spiritualna tiesen zavazny problem. Mimo ineho prispieva k zintenzivneniu psychickych problemov u pacientov s depresiou. Nedostatocna diagnostika a riesenie tejto diagnozy znizuje kvalitu poskytovanej osetrovatelskej starostlivosti.
Keywords: spiritualna tiesen; depresia; psychicky distres