VYZNAM INTERNI KOMUNIKACE V MANAGEMENTU NEMOCNICE - Hola, Jana (Profese Online, 2012)
Cil: Cilem vyzkumneho setreni bylo zjistit stav a vyznam interni komunikace v konkretnim zdravotnickem zarizeni a doporucit opatreni k jejimu zlepseni.Metody: V souladu s cilem prace byl proveden kvalitativni vyzkum formou hloubkovych rozhovoru s top managementem nemocnice, a take probehla analyza zakladnich predpokladu (prvku) efektivni interni komunikace. Byly identifikovany hlavni faktory ovlivnujici interni komunikaci a jejich vliv a vyznam byl nasledne overovan kvantitativnim vyzkumem - dotaznikovym setrenim mezi zamestnanci.Vysledky: Byly potvrzeny hypotezy o vyznamu interni komunikace a jejiho vlivu na pracovni chovani a vykony, byly zhodnoceny zakladni predpoklady pro efektivni interni komunikaci a doporuceno jejich konkretni zlepseni.Zaver: Lze konstatovat, ze se potvrdil signifikantni vyznam interni komunikace ve zkoumane nemocnici. Pracovnici vnimaji interni komunikaci jako dulezitou a shoduji se, ze ovlivnuje jejich pracovni vykon a pracovni chovani a jednani. Nemocnice nemela spravne nastavene nektere predpoklady pro fungovani interni komunikace, ale nasledne prijala opatreni k jejich zlepseni.
Keywords: interni komunikace; management; nemocnice