ROYOVEJ ADAPTACNY MODEL AKO TEORETICKE VYCHODISKO V OSETROVATELSKOM VYSKUME - Sovariova Soosova, Maria (Profese Online, 2011)
Osetrovatelske modely poskytuju koncepcne vychodiska pre objasnenie vybranych komponentov ludskeho spravania z urcitej specifickej filozofickej perspektivy. Cielom tejto studie bolo priblizit vybrane premenne (environmentalne stimuly, kontrolny kognitivny subsystem, adaptacne mody) klasifikovane a testovane podla Royovej adaptacneho modelu (RAM). Na skumanie uspesnosti a aplikovatelnosti RAM v osetrovatelskom vyskume a v praxi bol zvoleny analyticko-synteticky pristup. Zakladom pre analyzu a syntezu boli primarne vyskumne studie zalozene na RAM, prehladove studie a metaanalyzy. Klasifikacia vstupnych stimulov bola v niektorych studiach jasna, v inych studiach ich klasifikacia nebola presne vymedzena. Ako kontrolny mechanizmus bol zvycajne sledovany kognitivny subsystem reprezentovany kognitivno-emocionalnymi strategiami zvladania zivotnych udalosti. Fyziologicka adaptacia bola zvycajne jednoznacne definovana a merana ako biologicka odpoved. V teoretickom vymedzeni a merani adaptacnych modov sebakoncepcie, plnenia roli alebo vzajomnej zavislosti boli identifikovane rozdiely. V niektorych studiach bola jasne definovana prislusnost sledovanej premennej k uvedenym modom RAM, v niektorych ale boli uvedene mody testovane spolocne ako oblast psychosocialnej adaptacie.
Keywords: Royovej adaptacny model; teoreticke vychodisko; vyskum v osetrovatelstve