VYBRANE PSYCHOSOCIALNI FAKTORY U PACIENTU S CHRONICKYM ONEMOCNENIM - Jezorska, Sarka; Tomanova, Danuska; Schwetzova, Denisa (Profese Online, 2011)
Cil: Cilem vyzkumneho setreni bylo zmapovat vyskyt uzkosti a deprese u pacientu ischemickou chorobou srdecni a onkologickym onemocnenim, zjistit miru socialni opory a zmapovat vliv socialni opory na vyskyt uzkosti a deprese u techto pacientu.Metody: Pro naplneni techto cilu bylo pouzito kvantitativni vyzkumne setreni. Byl pouzit standardizovany dotaznik socialni opory PSSS, Beckova skala depresivity BDI a Skala uzkosti (SAS). Do vyzkumu bylo zarazeno 230 respondentu, kteri byli leceni nebo sledovani pro chronicke onemocneni.Vysledky: Z vysledku vyzkumneho setreni je patrny protektivni vliv socialni opory na vyskyt uzkosti a deprese u jedincu s chronickym onemocnenim.Zaver: Lze konstatovat, ze vyzkum potvrdil existenci signifikantniho negativniho vztahu mezi mirou socialni opory a mirou deprese a uzkosti u pacientu s vyse uvedenymi chronickymi onemocneni. Socialni opora je vyznamnym protektivnim faktorem ve vztahu k vyskytu uzkosti a deprese u takto nemocnych pacientu.
Keywords: uzkost; deprese; ischemicka choroba srdecni; onkologicke onemocneni; psychosomatika; opora socialni