METODY OVERENI POLOHY VYZIVOVE SONDY U DETI - ANALYZA EBP PODKLADU - Mazalova, Lenka; Mareckova, Jana (Profese Online, 2010)
Nasogastricka sonda je v pediatrickem osetrovatelstvi dulezitym fenomenem uzivanym pro ucely nutricni podpory a podavani leku do zazivaciho traktu deti. Nezbytnym predpokladem bezpecne a efektivni osetrovatelske pece je spravne umisteni a zajisteni sondy v zaludku po celou dobu jejiho zavedeni. K tomuto ucelu slouzi jednoduche overovaci testy pouzitelne u luzka klienta, tzv. bedside testy. Cilem prispevku je poskytnout informace o vyuziti metody EBP (praxe zalozene na dukazech) pri hledani ucelnych bedside testu u deti. V elektronickych databazich byla nalezena jedna randomizovana studie, tri klinicke studie a devet klinickych doporuceni respektujicich metodu praxe zalozene na dukazech. Zdroje byly podrobeny kritickemu hodnoceni dukazu. Na jejich podklade je mozne vyvodit, ze bezpecnou a efektivni metodou overovani polohy sondy u detskych pacientu je pH metrie aspiratu.
Keywords: nasogastricka sonda; deti; kontrola polohy; pH metrie; auskultace