FARMAKOLOGICKA COMPLIANCE V LIECBE ARTERIOVEJ HYPERTENZIEU SENIOROV - Gurkova, Elena; Singlarova, Katarina (Profese Online, 2010)
Ciel: Cielom prace bolo zistit uroven farmakologickej compliance seniorov v liecbe arteriovej hypertenzie v podmienkach ambulantnej starostlivosti. Autori sa dalej zameriavaju na hodnotenie rozdielov v urovni compliance z hladiska veku a pohlavia. Praca ma design pilotnej prierezovej studie, zameranej na hodnotenie vyuzitelnosti metody dotaznika pri merani compliance u seniorov. Prieskumnu vzorku tvorilo 30 respondentov, dispenzarizovanych v ambulanciach praktickeho lekara pre dospelych.Metody: Na meranie compliance pacientov bola pouzita upravena verzia Moriskyho dotaznika (Morisky Scale), ktora bola doplnena o 7 kategorizacnych poloziek. Metoda dotaznika bola kombinovana s metodou polostrukturovaneho rozhovoru, ktory sa zameriaval na zistenie vyuzivania selfmonitoringu krvneho tlaku u seniorov a ich vedomosti o liekoch, ktore uzivaju. Na suhrnne hodnotenie dotaznika bola pouzita opisna statistika. Na hodnotenie rozdielov v urovni compliance z hladiska veku, pohlavia a vedomosti o liecbe bol pouzity Studentov t test.Vysledky: Najnizsia miera compliance bola zistena v dodrziavani casu uzivania liekov. Statisticky vyznamne rozdiely z hladiska veku a pohlavia boli zistene v subskale vedomosti.Zaver: Morisky Scale autori odporucaju aplikovat v klinickej praxi na diagnostiku Noncompliance, resp. ju testovat na vacsej vzorke a roznych populaciach pacientov.
Keywords: compliance; arteriova hypertenzia; Moriskyho skala; hypertenzni kriza