VYUZITIE FEHRINGOVYCH MODELOV PRI VALIDIZACII OSETROVATELSKYCH DIAGNOZ - Zelenikova, Renata; Ziakova, Katarina (Profese Online, 2010)
Potreba validizovat osetrovatelske diagnozy vyhovujuce kazdemu sociokulturnemu kontextu je nesporna, ale mala pozornost sa venuje spravnosti resp. presnosti diagnostiky. (Lunney, 2008, s. 29; Lunney, 2003, s. 96) Predpokladom kvalitneho vyskumu v oblasti validizacie osetrovatelskych diagnoz je dobre prepracovana metodologia, ktora ma prispiet k poskytovania kvalitnej osetrovatelskej starostlivosti a efektivnosti osetrovatelskych intervencii. Cielom prispevku je popisat Fehringove modely validizacie osetrovatelskych diagnoz, ich vyhody, nevyhody a sposob vyuzitia vo validizacnych studiach. Fehring ako jeden z vyznamnych autorov ponuka presne rozpracovanu metodologiu validizacie osetrovatelskych diagnoz. Na skumanie modelov bol zvoleny analyticko-synteticky pristup. Boli analyzovane prace Fehringa a validizacne studie, v ktorych bol pouzity niektory z opisovanych modelov.
Keywords: validizacia; validizacna studia; osetrovatelska diagnoza; Fehringove modely validizacie