PRIMARNI PREVENCE KARDIOVASKULARNICH ONEMOCNENI U ZAMESTNANCU VELKE NEMOCNICE - Sovova, Eliska; Nakladalova, Marie; Kaletova, Marketa; Benusova, Ilona; Doupalova, Pavla (Profese Online, 2010)
Cil: Cilem prace bylo zhodnotit vyskyt rizikovych faktoru (RF) kardiovaskularnich onemocneni (KVO) u zamestnancu velkeho zdravotnickeho zarizeni a srovnat jejich vyskyt s dostupnymi udaji v literature.Metody: Soubor tvori 3124 zamestnancu prumerneho veku 36,18 let (median 34,0, SD 11,44), 562 muzu (M) (18,0 %) prumerneho veku 37,10 let (34,0; 12,26) a 2562 zen (Z) (82,0 %) prumerneho veku 35,98 let (34,0; 11,24), kteri byli vysetreni pri preventivnich prohlidkach. Pri vysetreni zamestnanci vyplnili dotaznik na zakladni RF KVO a sestry doplnily objektivni udaje. Lekar provedl vyhodnoceni protokolu a doporucil cilenou intervenci rizik. Vysledky byly statisticky srovnany s udaji v dostupne literature pomoci chi kvadratu- kontingencnich tabulek s Yatesovou korekci na petiprocentni hladine vyznamnosti.Vysledky: Kouri celkem 857 zamestnancu (27,4 %), 164 M (29,2 %) a 693 Z (27,1 %). Nejvice kuraku je v kategorii ostatni (pomocny personal) a to 41,39 %; v kategorii vysokoskolak kouri pouze 14,76 % osob. Muzi se ve vyskytu RF koureni nelisi od ceske populace (p = NS), zeny kouri statisticky vyznamne vice (p < 0,05). Primerenou pohybovou aktivitu udava 1862 osob (59,6 %) a tento RF je statisticky vyznamne lepsi ve srovnani s literaturou a ceskou populaci. Hypertenze se vyskytuje u 60 M (10,7 %) a 151 Z (5,9 %). 290 zamestnancu je obeznich (9,2 %), z toho 57 M (10,2 %) a 349 Z (9,1 %), vyskyt je statisticky vyznamne lepsi nez u ceske populace (p < 0,05). Vysoke riziko KVO v 60 letech veku (nad 20 %) melo 175 osob (5,7 %) (128 M, 47 Z), vysoke riziko podle SCORE za 10 let melo 675 osob (21,6 %) (347 M, 328 Z).Zavery: Vzhledem k vysokemu vyskytu rizikovych faktoru KVO by mela byt primarni prevence soucasti zakladnich preventivnich prohlidek.
Keywords: zdravotnici; rizikove faktory; kardiovaskularni vypocet rizika; prevence