VZTAH MEDZI DOSIAHNUTYM VZDELANIM SESTIER A ICH POSTOJMI K SMRTI - Slovakova, Jana (Profese Online, 2010)
Ciel: V praci sme sa zameriavali na zistovanie postojov sestier k smrti vo vztahu k vzdelaniu. Chceli sme zistit ake postoje k smrti sestry vo vztahu k vzdelaniu zaujimaju a ci medzi tymito skupinami sestier existuju signifikantne rozdiely.Metody: Pre zber vyskumnych udajov sme pouzili dotaznik ``Death Attitude Profile - Revised''. Vysledky sme vyhodnocovali u piatich skupin sestier, rozdelenych podla dosiahnuteho vzdelania - SZS, VOS, Bc., Mgr., Ine.Vysledky: Na zaklade analyzy ziskanych udajov sme zistili, ze v celom subore sestier bol najmenej zastupeny postoj strach zo smrti a najviac preferovany sestrami bol neutralny postoj. Statisticky vyznamne rozdiely sme zistili v preferencii postojov vyhybanie sa smrti, zmierenie sa so smrtou a prijatie smrti vykupenim. Sestry s dosiahnutym vzdelanim (SZS, VOS, Bc.) skor preferovali vo svojich odpovediach postoj vyhybanie sa smrti, pricom sestry s magisterskym vzdelanim ho preferovali menej. Sestry so vzdelanim (SZS, VOS, Bc.) skor preferovali vo svojich odpovediach postoj zmierenie sa so smrtou, sestry s magisterskym vzdelanim tento postoj preferovali menej. Sestry s dosiahnutym vzdelanim (SZS, VOS) viac preferovali vo svojich odpovediach postoj prijatie smrti vykupenim a sestry s Bc. a Mgr. vzdelanim preferovali tento postoj menej.Zaver: Na zaklade nasich vysledkov by sme mohli skonstatovat, ze dosiahnute vzdelanie moze mat vplyv na vytvaranie a formovanie postojov u sestier.
Keywords: postoje k smrti; sestry; Death Attitude Profile - Revised; dosiahnute vzdelanie