FUNKCNA DIZABILITA U PACIENTOV S REUMATOIDNOU ARTRITIDOU - Borikova, Ivana; Ziakova, Katarina (Profese Online, 2010)
Ciel: Reumatoidna artritida ako chronicke, progresivne ochorenie je spojene s poskodenim klbovej funkcie a vyvojom funkcnej dizability. Cielom empirickeho korelacneho vyskumu bolo analyzovat a porovnat korelacie medzi sledovanymi premennymi a posudit funkcny stav pacientov pomocou vybraneho dotaznika.Metody: V subore 100 respondentov sme testovali vypovednu hodnotu a reliabilitu dotaznika HAQ-DI pouzivaneho v reumatologickej praxi na posudzovanie dizability. Subjektivne vypovede pacientov sme porovnali s objektivnymi - klinickymi datami.Vysledky: Najvyssie korelacie sa ukazali vo vztahu sebaobsluzne aktivity a pouzivanie pomocky, sebaobsluzne aktivity a zaradenie pacienta do triedy funkcneho stavu. Nevyznamne korelacie sa ukazali vo vztahu sebaobsluzne aktivity a klinicke symptomy vzhladom na ich interindividualnu variabilitu a kolisanie zapalovej aktivity.Zaver: Reliabilne nastroje pomahaju objektivizovat funkcny potencial pacienta v klinickej praxi. Dotaznik hodnotenia zdravia indexom neschopnosti ma v tomto pripade dobru vypovednu hodnotu.
Keywords: reumatoidna artritida; funkcna dizabilita; sebaopatera; Dotaznik hodnotenia zdravia indexom neschopnosti