KVALITA ZIVOTA SENIOROV V KOMUNITNOM ZARIADENI - Farsky, Ivan; Solarova, Michaela (Profese Online, 2010)
Ciel: Cielom prace bolo posudit kvalitu zivota seniorov zijucich v komunitnom zariadeni.Metody: Kvalita zivota sa posudzovala prostrednictvom dotaznika WHOQOL-BREF. Vzorku tvorilo 40 seniorov. Z toho bolo 20 zien (priemerny vek 75,7±4,9) a 20 muzov (74,7±5,6 roka).Vysledky: Seniori zijuci v domove dochodcov mali celkovo priemernu kvalitu zivota. Z hladiska jednotlivych oblasti kvality zivota bola najhorsie hodnotena fyzicka oblast, vyrazne lepsie boli hodnotene prostredie a psychicka oblast a najlepsie seniori hodnotili socialnu oblast.Zaver: Zistene vysledky mozno uplatnit pri indikovani specifickych foriem starostlivosti o seniorov zijucich v komunitnych zariadeniach.
Keywords: kvalita zivota; seniori; WHOQOL-BREF; komunitna starostlivost