VLIV HORMONALNI SUBSTITUCNI TERAPIE NA ZENY V POSTMENOPAUZE - Melicharikova, Zuzana; Reslerova, Ludmila (Profese Online, 2009)
Cil: Zamerem autorek bylo zjistit postoj zen k reseni projevu estrogenoveho deficitu, zjistit zajem zen o hormonalni substitucni terapii a jejich informovanost o rizicich uzivani HRT.Metody: Vyzkumne setreni bylo provedeno formou anonymnich dotazniku u zen v klimakteriu.Vysledky: Ziskana data jsou interpretovana pomoci tabulek a konfrontovana v diskuzi.Zavery: Resenim setreni je pozitivni postoj zen k HRT, ktera je uzivana prevazne v souvislosti se silnymi navaly horka a poruchou spanku. Zeny uvadeji rakovinu prsu jako hlavni riziko uzivani HRT rakovinu prsu.
Keywords: klimakterium; HRT; estrogen; kontraindikace; rakovina prsu; trombembolicka nemoc